Muffinok és csésze kávé, fehér asztalon

Ez a világ legrégebbi desszertje

A törökországi Isztambul Kurtuluş negyedében, a régimódi Goreme nevű desszertboltban a kemencében sült pudingok és az egyéb, kiváló tej alapú desszertek mellett megtalálni az emberiség által ismertek közül legősibbnek tartott édességet: az ashure-t vagy más néven Noé pudingját.


Az iszlám hagyomány szerint az ashure-t Noé családja készítette ünnepi ételként, miután túlélték a nagy özönvizet, és a mai Törökország északkeleti határvidékének peremén, az Ararát-hegységben partra szálltak. A legenda szerint ezt az általában mintegy tucatnyi különböző gabonafélét, gyümölcsöt, diófélét és hüvelyeseket tartalmazó desszertet a bárkán maradt hozzávalók kombinálásával készítették.

Az így kapott étel enyhén édes, gazdag és pikáns, gyümölcsös jegyekkel. Forrón elkészítve az ashure megnyugtató, zabkására emlékeztető állagot kap; hidegen tálalva megdermed, és inkább pudingszerű állagú lesz

Amellett, hogy az ashure a világ legrégebbi desszertje, ma is fontos spirituális jelentőséggel bír Anatóliában, a mai Törökország nagy részét alkotó területen, olvasható a BBC Travel cikkében.

Az ashure arabul 10-et jelent, és az iszlám naptár első hónapjának, Muharram hónap 10. napjára utal. A desszertet ezen a héten főzik az otthonokban, és szétosztják a barátoknak, a szeretet és a bőség terjedését szimbolizálva. Ez a dátum különösen fontos a síita muszlimok számára, és különös jelentőséggel bír az aleviták és a bektásik számára, mivel Mohammed próféta unokája, Hussein mártírhalálát jelképezi, amely esemény a síita-szunnita szakadást indította el az iszlámban.

Az ashure az anatóliai konyha szélesebb körű jellemzőit tükrözi. Az olyan összetevők, mint a csicseriborsó és a bab jelenléte mutatja az egyensúly és az ízek fontosságát, a bőség és a jólét hangsúlyozását, azt, hogy mennyire tápláló a konyha ebben a régióban, valamint a kamra fontosságát a konyhánkban. Ezek mindig tele vannak mindenféle babokkal, lencsékkel, gabonafélékkel és magvakkal.

Az ashure-nak Törökországban és azon túl is számtalan változata és receptje létezik, a felhasználható összetevők listájának köszönhetően. Általában vegán, tele van tápanyagokkal, és ideális téli desszert, mert egészséges és laktató.

Suna Cagaptay, az isztambuli Bahcesehir Egyetem építészettörténet és régészet professzora a New Lines magazinnak írt cikkében leírja, hogyan került be az édesség a görög és örmény kulináris hagyományokba is, és hogyan léteznek változatai szerte a Közel-Keleten és Kelet-Európában, bár gyermekként ő azzal a hellyel hozta összefüggésbe, ahol felnőtt: a délkelet-törökországi Malatya városával, egy szunniták és aleviták által egyaránt lakott környéken.

Az ashure, melyet Cagaptay édesanyja egy minimalista, nyolc összetevőből álló recept alapján (búza, cukor, szultána, csicseriborsó, fehérbab, víz, fahéj és dió) forrón tálalt, a megosztás, a jó egészség és a meleg szomszédi kapcsolatok szinonimája.

Kurtuluş régóta működő helye, a Goreme tukajdonosa,Ilhan Yalcin elmondta, hogy az üzlet ashure receptje, amelyet a nagyapja talált ki, egy örmény hideg levesre épül, ezt ashure-változatnak lehetne nevezni. Az ő verziója egyszerű, de mégis rengeteg hozzávalóval büszkélkedhet: aszalt füge, aszalt sárgabarack, mazsola, csicseriborsó, fehérbab, zabbogyó, só, rizskeményítő, egy kis zúzott mogyoró és egy kis kurkuma alkotják a desszertet.

Bármilyen alapanyagot is használnak, ez az étel sokak számára nosztalgikus élmény jelent, akik elkészítik.