Fiatal pár ölelkezik a naplementébeb

A párod a legjobb barátod is? Nem biztos, hogy ez jót jelent

Bár a szoros barátság minden egészséges romantikus kapcsolat alapvető része, fontos, hogy a barátaink elkülönüljenek attól a személytől, akivel egy ágyon, hitelen vagy gyereken osztozunk.


Ez persze nem azt jelenti, hogy a párunk nem lehet a barátunk is, csak találjuk meg ennek az egészséges módját, határait és ne mossuk össze a romantikus kapcsolatunkat a barátságainkkal. Mutatunk 3 okot, amiért fontos, hogy a barátság és a szerelem határai ne mosódjanak teljesen el.

1. Régen nem ez volt az elvárás

A történelem nagy részében nem volt elvárás, hogy a házastársunk a barátunk is legyen. Éppen ezért az emberek az azonos neműekkel barátkoztak, melyekből szoros kapcsolatok alakultak. A házasságok nagyrésze érdekből köttetett.

Persze az nem gond, hogy manapság már szerelemből házasodunk, azonban rendkívül fontos, hogy a házastársi kapcsolatunkon kívül más barátságaink is legyenek. Tudományosan is bizonyított tény ugyanis, hogy hosszabb életet élnek, akiknek szoros barátságaik vannak.

2. Több lehetőséged van fejlődni, ha nem a párod a legjobb barátod

Korábbi kutatások során, mikor régóta kapcsolatban élő embereket kérdeztek a sikerük titkáról, akkor a legtöbben a barátságaikat sorolták fel. Ennek nagy része az újdonsággal és az új tapasztalatokkal függ össze, amelyeket a barátságok a romantikus párkapcsolaton kívül tudnak nyújtani.

Ha több szoros kapcsolatod is van az életedben, az több ember előtt nyitja meg a lehetőséget, hogy tanulhass tőlük és hatással lehessenek rád. Egy barát bevezethet egy új hobbiba, befolyásolhatja a karrieredet, életbevágó tanácsokat adhat, vagy akár családtaggá is válhat.

3. Boldogabb leszel a párkapcsolatodban, ha nem ő lesz a legjobb barátod

Ha elvárod a párodtól, hogy a legjobb barátod, legközelebbi családtagod és a forró szeretőd is legyen, az rengeteg konfliktust okozhat a kapcsolatotokban – főleg akkor, ha folyton egymás közelében vagytok.

Az egyéb baráti kapcsolataidba való energiabefektetés azonban valóban erősíti a partneredhez való kötődésedet. Ez csökkentheti azt a nyomást is, hogy a párod mindig a megfelelő szerepben legyen a szükségleteidnek megfelelően.

person holding bouquet of flowerPhoto by Amy Shamblen on Unsplash

Nyitókép: Wes Hicks on Unsplash

(Insider)