turai kastely

Ezek az ország legszebb kastélyai

Az ünnepi szezonnak vége, kell valami, amivel feldobjuk magunkat januárban is. Egy kastélytúra télen is jó ötlet: a magasztos környezet és a csodás építészet bárkit jobb kedvre derít. Jöjjenek az ország legszebb kastélyai!


A drive.hu ötös listája a legszebb magyarországi kastélyokról:

GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY – GÖDÖLLŐ

godolloi kastely

Fotó: Facebook

A gödöllői Grassalkovich-kastély hazánk egyik legnagyobb és egyben legszebb barokk kastélyai közé tartozik, amely állandóan megújul, és érdekes programokkal várja az idelátogatókat. Az állandó kiállításon pedig megtekinthető mind a királyi időszak, mind pedig a Grassalkovich-időszak. A kiállítás után érdemes tenni egy romantikus sétát.

BOTANIQ TURAI KASTÉLY – TURA

turai kastely

Fotó: Facebook

A korábbi Schossberger-kastély a francia Loire menti kastélyokat idézi meg. A magyar Disney-kastélynak is nevezik ezt a neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyekkel bíró gyöngyszemet. Érdekessége, hogy már az építése során a legfejlettebb építészeti megoldásokat alkalmazták, és rendelkezett központi fűtéssel, árammal. Ezen kívül játszottak a természetes fénnyel is, mivel az tüköraknás fénycsapdákon jut le az épület alsó helyiségeibe. Nemrég teljeskörűen felújították, és visszanyerve régi pompáját szállodaként és rendezvényközpontként üzemel, fine dining étteremmel.

NÁDASDY KASTÉLY – NÁDASDLADÁNY

nadasladanyi kastely

Fotó: FacebookFacebook

A neogótikus, Tudor-stílusú kastély az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára épült, és csak a 18. században alakították át a mostani romantikus stílusra. A kastélyt egy hatalmas kastélypark öleli körbe, amelyben egy festői tó szigettel, tóparti vízesés, víztorony, illetve pálmaház is található.

HELIKON KASTÉLYMÚZEUM – KESZTHELY

keszthelyi kastely

Fotó: Facebook

A magyar Versailles-nak is nevezett barokk Festetics-kastély Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, melynek egésze védett természeti értéknek számít. A 101 helyiséggel rendelkező kastélyban 20 termen keresztül mutatják be, hogyan is éltek a főurak a 18., illetve 19. században.

ESTERHÁZY KASTÉLY –  FERTŐD

fertodi kastely

Fotó: Facebook

A Fertődön található 126 szobás kastély az ország legnagyobb barokk-rokokó stílusú építészeti alkotása, ahol ma kortörténeti kiállítást tekinthetünk meg eredeti szépségükben pompázó lakosztályokban sétálva. Részletes kidolgozású kovácsoltvas kapun át juthatunk az elképesztő francia kertbe, ahol különleges növényfajok és szökőkút található. Megnézhetjük Haydn egykori lakhelyét is, a Muzsikaházat, Marionettszínházat és a kápolnát is.


Nyitókép: Botaniq Kastély Facebook