Fekvő macska

Összefüggés lehet a skizofrénia és a macskatartás között?

Egy friss tanulmány szerint a macskatartás megduplázhatja a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kockázatát.


Ausztrál kutatók 17, 1980 óta megjelent tanulmányt elemeztek, amelyek 11 országból – köztük az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból származnak. Ennek során összefüggést találtak a macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kialakulásának megnövekedett esélye között.

A kapcsolatot egy 1995-ös, macskákat vizsgáló tanulmány állapította meg, miszerint a macskák Toxoplasma gondii nevű parazitának való kitettségük igazi veszélyforrás lehet az emberre is.

Az eddig végzett kutatások ezek után azonban mindig homályos következtetéseket vontak le.

macska egy sz\u00e9ken

Fotó: Kari Shea/Unsplash

Egyes tudósok arra jutottak, hogy ha valaki gyermekkorában macskákkal élt együtt, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála skizofrénia. Míg más vizsgálatok arra következtettek, hogy nem az állattal való közös légtérben élés lehet a kulcs, hanem, hogy harapta-e meg valaha macska az adott személyt.

Ezt is olvasd el! Meglepő kapcsolat van a magas IQ és a skizofrénia között

A tudomány jelenlegi állása szerint az élősködő egy többnyire ártalmatlan parazita, amely akár a nem megfelelően átsütött hús vagy a szennyezett víz útján is képes terjedni.

A Sciencealert cikkében olvasható becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 40 millió T. gondii általfertőzött élhet – általában tünetmentesen. Újabb tanulmányok kimutatták azonban, hogy maga a baktérium lehet számos mentális betegség oka, mivel az a testünkbe kerülve beszivárog a központi idegrendszerbe, és befolyásolhatja akár az agyban található neuronokat is. Mindez a folyamat pedig a viselkedésre ugyancsak kihathat.

A mostani tanulmány készítői szerint további elemzésekre lesz szükség, hiszen a 17 anyagból sok nem vizsgálta kellő mélységgel a macskatartás és a skizofrénia kialakulása közötti ok-okozati kapcsolatot.

„Összefoglalva, áttekintésünk alátámasztja a macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek közötti összefüggést. Azonban több, reprezentatív mintákon alapuló, magas színvonalú vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a macskatartást mint a mentális zavarok kockázatmódosító tényezőjének jelöltjét”

– írták közleményükben a szerzők.

Nyitókép: Unsplash