Egy macska fekszik az ágyban

Tudtad, hogy ilyen szuperképességei vannak a macskádnak?

A háziasított macskák sok esetben megőrizték azokat az ősi tulajdonságokat, melyek a vadonélő társaikat tökéletes ragadozókká teszik. Ezek első hallásra egyértelműnek tűnhetnek, de érdemes nagyobb figyelmet szentelni nekik, hiszen különleges szuperképességekről van szó.


Gyakran hasznos, ha más fajok érzékszervi képességeit olyan tulajdonságok alapján határozzuk meg, amelyekkel ők rendelkeznek, az ember viszont nem. Ilyen az éjjellátás is, hiszen köztudott tény, hogy a macskák sokkal jobban, szinte tökéletesen látnak az éjjeli sötétségben, mint mi, vagy más állatok. Ez annak köszönhető, hogy pupillájuk jelentősen nagyra tágul, hogy több fényt fogadjon be.

A macskák még a nagyon sötét estéken is jól tájékozódnak az akadályok között, illetve képesek átpréselni magukat a legszűkebb helyeken is. Ezt érzékeny bajuszszálaiknak köszönhetik, melyek a testük szélességéig terjednek, és lehetővé teszik számukra, hogy felmérjék, át tudnak-e jutni a szemben álló akadályon.

Más érzékszervek a zsákmány felkutatásában segítik őket. Ilyen például a hallásuk — mellyel észlelik a rágcsálók motoszkálását —, illetve szokatlanul jó szaglással bírnak, ami a préda azonosításában és lokalizálásában játszik fontos szerepet.

Tudjátok, miért merészkednek mindig magasba a macskák?

Egy macska az ablakp\u00e1rk\u00e1nyban \u00fcl \u00e9s figyel

Fotó: Unsplash/Jez Timms

Ennek is a vadászathoz van köze. Még akkor is, ha szobamacskáról van szó, bennük van az ösztön, hogy magaslatból könnyebben kiszúrják az áldozatukat. Ezzel a taktikával összhangban nagyon jól zuhannak. Kiváló a felegyenesedési reflexük, így mindig tudatában vannak, melyik irány a felfelé, tehát eséskor állandóan a talpukra érkeznek.

Tájékozódásukról szintén tudni, hogy szokatlanul fejlett. A kinti példányok akár több száz kilométert is képesek gyalogolni ahhoz, hogy hazaérjenek. Sajnos ez a képesség könnyen elkophat, ha beltérben vannak tartva. Ezzel szemben a szabadon élő macskák jól ismerik a környezetüket.

A mindig tökéletes esésük a testük összes izma felett gyakorolt, kivételesen erős kontrollt jelzi. Jól érzékelik, hogy testrészeik hol vannak egymáshoz képes, ez pedig az alapja a három dimenzióban történő, összehangolt mozgásnak.