Egy nő a földön ülve laptopozik

Egy különös kapcsolati forma, ami mindig véd a magány ellen

Bizonyos emberek számára nem mások közelsége a legjobb a magány kínzó érzése ellen. Egyesek például előnyben részesítik azt, hogyha nincsenek kapcsolatban, ennek az ösztönösen jelentkező felfogásnak a pozitív hatásait pedig egy tanulmány is elemezte.

A PsychologyToday cikkében ezeket az embereket Single at Heartnek, vagyis szívükben szingliknek nevezték. Számukra az egyedülállóként letöltött élet nem azért van, mert rossz tapasztalataik vannak, vagy mert van valami problémájuk, hanem szimplán jobban értékelik az egyedüllét nyújtotta lehetőségeket.

Egy tanulmány ennek az életfelfogásnak, vagy jellembeli sajátosságnak a jellemzőit vizsgálta. Ehhez egy tesztet állítottak össze, melyet több mint 17 ezer ember töltött ki száz különböző nemzetből. Egy alapcsoport létrehozásához a szakértők olyan embereket is felkértek bemutatkozásra, akikről tudták, hogy a szóban forgó kategóriába tartoznak.

Az eredmények kimutatták, hogy a szívükben szinglik nagyra értékelik a szabadságukat, amit az egyedüllét biztosít számukra. Ebbe bele lehet érteni azt, hogy nem másokhoz igazítják az életüket, és hogy minden apró — és nagy — döntésüket ők hozzák meg a saját preferenciáik szerint.

Emellett azokat az embereket fogadják be az életükbe, akiket akarnak, így nem néznek szembe olyan helyzetekkel, hogy valaki kiváltságosnak akarja érezni magát az életükben.

Egy kalapos l\u00e1ny a felsz\u00e1ll\u00f3 h\u0151l\u00e9gballonokat n\u00e9zi

Fotó: Unsplash/Mesut Kaya

Az egyetlen meglepő felfedezése a tanulmánynak, hogy az ilyen szinglik kifejezetten imádják a magányt. A kvíz egyik kérdése így szólt:

„Amikor arra gondol, hogy egyedül szeretne időt tölteni, milyen gondolat jut először eszébe?”

Míg a legtöbb ember fojtogatónak és ellenszenvesnek érezte a magányt, addig a vizsgált csoport jellemzőihez igazodó alanyok 98 százaléka vágyott arra, hogy magában legyen. A kutatás elején a szakértők úgy vélték, hogy a szívükben szinglik mind introvertáltak, ám nagyot tévedtek. Bár sokan valóban visszahúzódóbbak az átlagnál, néhányan viszont kifejezetten szeretnek társaságban lenni.

Miért számítanak erősnek az ebbe a csoportba tartozó emberek?

Az egyedül töltött időről bebizonyították már korábban, hogy jótékony hatással lehet a pihenésre, a kikapcsolódásra, a nyomás csökkentésére, a kreativitásra, valamint a spiritualitásra és a mentális egészségre is. A szívükben szinglik tehát mindezeket tapasztalják, illetve többet gondolkodnak azon is, hogy mit szeretnének valójában az életüktől.

Arról nem is beszélve, hogy őket nem bénítja meg magánytól való félelem, hiszen már tudják milyen az, és ismerik a belőle kinyerhető örömöket is.

Nyitókép: Unsplash/Thought Catalog