I és Q betűk fakockákon

4 csodálatos jel, hogy magas IQ-val rendelkezel

A pszichológiai kutatások szerint a tapasztalatokra való nyitottság, az együttműködési készség, a boldogság és az erős észlelési képességek mind arra utalnak, hogy magas IQ-val rendelkezünk. Az alábbiakban külön-külön mutatjuk a magas intelligenciára utaló tulajdonságokat.

1. Nyitott a tapasztalatokra

A kielégíthetetlen kíváncsiság, az aktív fantázia, az érzelmekre való érzékenység, valamint a művészet és a szépség megbecsülése mind összefügg a magas IQ-val. Ezek mind a tapasztalatokra való nyitottság nevű fő személyiségjegy aspektusai.

A tapasztalatokra nyitott emberek jobban érdeklődnek az összetett, új és szokatlan dolgok iránt. Ez a tulajdonság olyan erős, hogy majdnem 40 évvel később mérve az intelligenciával is összefüggésbe hozható.

A pszichológusok szerint azok a gyerekek, akik 11 évesen magasabb pontszámot értek el az IQ-teszteken, 50 éves korukban nyitottabbak voltak a tapasztalatokra.

2. Együttműködő

Az intelligens emberek jobban tudnak együttműködni másokkal. Bár az olyan személyiségjegyek, mint a nagylelkűség és a lelkiismeretesség hatással vannak az együttműködésre, a magasabb IQ a fő tényező, amely az embereket a jó együttműködésre ösztönzi.

A magasabb intelligenciájú emberek következetesebb stratégiákat alkalmaznak, és figyelembe veszik tetteik következményeit.

3. Boldog

A boldog emberek magasabb intelligenciával rendelkeznek. Ez a megállapítás ellentmond annak a közkeletű elképzelésnek, hogy az intelligencia valamilyen módon hajlamosítja az embereket a boldogtalanságra.

A tanulmány a boldogságot a legismertebb értelemben, azaz a pozitív érzelmek érzését és az élettel való elégedettséget vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy a legalacsonyabb IQ-val (70-99) rendelkező emberek voltak a legkevésbé boldogok a legmagasabb IQ-val (120-129) rendelkezőkhöz képest.

4. Erősebb észlelési képességek

A magas IQ-val rendelkező emberek erősebb alapvető észlelési készségekkel rendelkeznek, állapította meg a kutatás.

Például gyorsabban meg tudják állapítani, hogy a tárgyak merre mozognak. Emellett jobban ki tudják zárni a háttérinformációkat, hogy megítélhessék a dolgokat.

Képzeljünk el például egy nagy sebességgel eldobott labdát – egy intelligensebb ember gyorsabban fel tudja venni a röppályáját.

Nyitókép: Shutterstock