Egy lány kék szeme közelről

Ha gyakran végzed ezt a cselekvést, akkor magas a kristályos IQ-d

A kristályos intelligencia elsősorban a jobb nyelvi és gondolkodási képességekben nyilvánul meg. Ez általában az életkorral jár együtt, illetve a tapasztalatok útján emelkedik. Van azonban egy gyakori cselekvés, mellyel, ha sokat végzed, magasabb lehet az ilyen típusú IQ-d.


Míg a kristályos típust az élettapasztalatok növelik, addig a folyékony intelligencia az agy gondolkodási sebességére utal. Olyan ez, mint egy autó motorjának a nyers teljesítménye. Tudjuk azt, hogy 60 éves vagy annál idősebb embereknél némileg lassulni kezd a gondolkodási sebesség, valamint az emlékek felidézése is — írja Psy.Blog.

Egy kutatás arra volt kíváncsi, hogy viselkedésünk és szokásaink hogyan korrelálhatnak a kognitív eredményekkel idősebb korban. Ehhez összesen 228 idős ember napi aktivitását mérték. Mint kiderült, az emberek hosszabb időt töltenek üléssel, mint azt elsőre gondolnák.

A legtöbben kettő vagy maximum három óra ülést említenek maximum értékként, holott a valóság sokkal inkább hat és hét órás mennyiségben csúcsosodott ki. A kognitív tesztek kimutatták, hogy azok az emberek, akik többet ültek, általában jobban teljesítettek a tudáspróbákon és az olvasási teszteken.

Egy videós ismertető arról, mi a különbség a két intelligenciatípus között:

Mindez arra utal, hogy akik átlagosan többet ülnek egy nap, valószínűleg magasabb kristályos intelligenciával rendelkeznek, mint mások. Ezzel ellentétben azok, akik több időt töltenek mozgásban egy nap, állandóan növelik a folyékony IQ-szintjüket.

„Az egészség és a wellness területén belül nagy a nyomás, hogy az ülés mindig rosszat tesz a szervezetnek, hogy a kanapén ülni nem jó, és bár korábbi vizsgálataink azt mutatták, hogy azok agya, akik több időt töltenek ülve, gyorsabban öregszik, úgy tűnik, hogy kognitív szinten az ülőidőnek is lehet jelentősége"

— mondta Dr. Agnieszka Burzynska, a tanulmány első számú szerzője.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az átlagos ülőidőt kényszerszerűen növelni kell, hiszen a testmozgás ugyanolyan fontos. A kutatók csupán arra próbáltak rávilágítani, hogy a sportolás mellett célszerű lehet olvasással, játékkal vagy bármilyen fejlesztőtevékenységgel kitölteni az üléssel töltött pihenést.

Nyitókép: Unsplash/Amanda Dalbjörn