Egy lány a könyvei között a haját dobálja

Hogyan befolyásolja a magas IQ-szint a boldogságot?​

A köznyelvben van egy elterjedt hiedelem, miszerint a nagyon magas IQ-szinttel rendelkező emberek hajlamosabbak a boldogtalanságra. Egy kutatás most ennek a hitelességét vizsgálta, a munkálatok végére pedig nagyon érdekes eredmények születtek.


Az elterjedt elképzelés, miszerint a magasabb intelligencia nagyobb boldogtalansággal jár, a meg nem értettség érzéséből származhat. Sokan úgy vélik, hogy a zsenik elvesznek a saját gondolataikban, melyekről úgy gondolják, hogy az átlagemberek nem képesek megérteni. Ezt követi végül a magányosság, illetve a depresszió.

Vajon tényleg igaz ez az gondolatmenet?

Az állítás hitelességének kiderítéséhez a szakértők 7 ezer ember adatait elemezték. Az eredmények kimutatták, hogy az intelligencia valójában sokkal nagyobb boldogságszinttel társul. A legalacsonyabb IQ-val — 70-99 — rendelkezők voltak a legkevésbé elégedettek az életükkel, amit természetesen kevesebb életöröm követett. Ez az állapot és hangulat viszont nem csak az intelligenciával van összefüggésben.

Azt is kimutatták, hogy az alacsonyabb IQ-val rendelkező alanyoknak átlagosan rosszabb volt a társadalmi-gazdasági helyzetük, valamint kevesebb volt a jövedelmük is, mint a legmagasabb IQ-val — 120-129 — rendelkezőknek. Az eredményhez az is hozzájárult, hogy a gyengébben teljesítőknek több segítségre volt szükségek a mindennapi készségek terén.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az alacsony intelligenciájú alanyok rosszabb egészségügyii állapotról, és több pszichológiai stresszről számoltak be — olvashatjuk a PsyBlog cikkében.

K\u00e9t di\u00e1k egym\u00e1s mellett tanul

Fotó: Unsplash/Scott Graham

Az új kutatás és korábbi tanulmányok a témakörön belül bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű kisgyermekekre irányuló nagyobb intenzitású tanítási módszerek a jövőben hozzájárulhatnak az IQ-szintjük, valamint az általános jólétük növeléséhez is. Dr. Angela Hassiotis, a tanulmány vezetője így nyilatkozott a terv költségeiről:

„Az ilyen beavatkozások valószínűleg költségesek, de a kezdeti nehézségeket ellensúlyozhatják a jövőbeli előnyök, például az állami juttatásoktól való függés csökkenése, valamint a jobb mentális és fizikai egészség."