Majom fejjel áll egy férfi kesztyűben

Legutóbb tőlünk nem messze jegyeztek fel majomhimlős esetet

Egyre több európai ország számol be majomhimlős esetről, melynek kórokozója egy számos taggal rendelkező víruscsalád. A legutóbbi esetet tőlünk nem is olyan messze jegyezték fel.


Az amerikaiak jelenleg azt vizsgálják, hogy az első jegyzett massachusettsi eset összefüggésben lehet-e az európai észlelésekkel. A portugál rendőrség öt majomhimlős esetet jelentett már. Ezen kívül még Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is számoltak be fertőzéses esetről. A legutóbbi feljegyzés pedig Franciaországból érkezett.

Mit tudunk az európai majomhimlős esetekről?

A portugál hatóságok elárulták, hogy az összes feljegyzett eset többnyire fiatal férfiakat érint - írja a DW. Azt azonban a tisztviselők nem mondták el, hogy a megfertőződött emberek jártak-e a közelmúltban afrikai országokban, vagy lehet-e közük az Egyesült Királyságban jelentett esetekkel.

Szerdán a spanyol hatóságok közölték, hogy 23 lehetséges esetet vizsgálnak és megjegyezték, hogy mindegyik fiatal férfiaknál volt. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a betegség szexuális úton terjedne. Szakértők szerint a fertőzések nemi kapcsolat közbeni szoros fizikai érintkezés során következhettek be.

De mi is az a majomhimlő?

Ez a vírusfertőzés hasonlít a hagyományos bárányhimlőhöz, csak sokkal enyhébb. Tünetei közé tartozik a láz és a jellegzetes dudorodó kiütések, melyek általában az arcon kezdődnek, majd a test más részeire terjedhetnek.

Kell aggódnunk?

A legtöbb ember néhány héten belül felépül a fertőzésből. A betegség jellemzően fertőzött állatokkal, vagy emberekkel való szoros érintkezés útján történik.

A majomhimlőt először az 1970-es években regisztrálták Kongóban. Az elmúlt évtizedben Nyugat-Afrikában nőtt a fertőzések száma.

Aggódnunk tehát nem kell, a majomhimlő kezelhető betegség és hazánkban még nem regisztráltak egy esetet sem.

Nyitókép: Shutterstock