málnás tiramisu

Könnyed desszert a forró nyári napokra: málnás tiramisu recept

A tiramisu egy újfajta olasz desszert, ami a nyolcvanas évek közepén lett igazán népszerű. Napjainkban pedig nem csak Olaszországban, hanem a világ különböző országaiban is közkedvelt édességnek számít. Ami nem csoda, hiszen a kávéban áztatott finomságnak kevesen tudnak ellenállni, de mi történik akkor, ha málnával turbózzuk fel? Igazi nyári, könnyed desszertté válik!


Hozzávalók

Mánaszószhoz:

  • körülbelül 3 csésze málna
  • ⅓ csésze kristálycukor
  • 1 citrom héja és leve
Mascarponés krémhez:
  • 2 csésze tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 csésze mascarpone
  • csipetnyi kóser só

Elkészítése

Egy kis lábasban, alacsony hőfokon keverjük össze a málnát, a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg a bogyók szétesnek, körülbelül 5-7 percig. Finom szitán szűrjük át a málnalevet egy tálba, majd hagyjuk kihűlni.

A habverővel verjük kemény habbá a tejszínt, a porcukrot és a vaníliát. A tejszínhab felét tegyük át egy kis tálba; fedjük le műanyag fóliával, és hűtsük le. A maradék tejszínhabhoz keverjük hozzá a mascarponét, és tegyük félre.

Készítsünk elő egy tálat.

Ezután mártsuk a babapiskótát a málnaszószba, és rendezzük el a tál aljára. A mascarpone felét kenjük a tepsibe, simítsuk el a tetejét.

Ismételjük meg ezeket a lépéseket, majd egy spatula segítségével finoman egyengessük el a tetejét. Egy finom szemű szita segítségével szórjuk meg kakaóval, illetve néhány málnával díszítsük. Tegyük hűtőbe, és tálalás előtt legalább 2-3 óráig hűtsük, hogy összeálljon.


Nyitókép: Shutterstock