A Marsról készített illusztráció

Pánikban a tudósok: életveszélyes marsi baktériumok juthatnak a Földre​

Az űrkutatás következő szakaszát a marsi minták tanulmányozása nyújthatja, így a szakértők egyenesen a vörös bolygóról szeretnének anyagokat szerezni. Számos tudós szerint azonban ez veszélyes lehet, mivel ezáltal bolygóközi baktériumokat juttathatnak a légkörbe, amikre az emberiség nincs felkészülve.


A Mars elemzése a mai napig a nemzetközi űrkutatás kiemelt fókuszában áll, így a szervezetek a világ minden tájáról úgy döntöttek, hogy tíz éven belül a vörös bolygóról származó mintákat juttatnának a Földhöz, tanulmányozás céljából.

Online fórumokon sokan nemtetszésüket fejezték ki az ötlettel kapcsolatban, mivel tartanak az így behurcolt kórokozóktól.

A tiltakozások mellett néhány hozzászóló elmondta, hogy egy nemzet sem teheti ezt az emberiséggel.

A NASA meglátása szerint a terv teljesen veszélytelen, ezzel a véleménnyel pedig több szakértő és csillagász is egyetért. Steve Benner asztrobiológus azt állítja, hogy — amennyiben valóban léteznek az emberiségre veszélyes, bolygóközi baktériumok — az emberek már régóta kitettek lehetnek a fertőzéseknek, így a vizsgálatokra szánt minták már nem sokat számítanak.

Tekintve, hogy a Mars felszínét gyakran érik aszteroida becsapódások, az ottani port — vele együtt pedig a baktériumokat is — gyakran felkavarják az ütközések. Ennek következtében körülbelül 500 kilogrammnyi jut el a Földre minden évben az ottani részecskékből.

„A több mint 3,5 milliárd év alatt, mióta az élet megjelent a Földön, már kőzetek trilliói tettek meg hasonló utat. Ha a marsi mikrobióta létezik, és képes pusztítást végezni a földi bioszférában, akkor ez már megtörtént, és a NASA néhány kilogrammja semmin sem fog változtatni"

— mondta Benner a Futurism cikkében.

A szakértő hozzátette, hogy a saját íróasztalán is helyet kapott egy kőzet, ami a vörös bolygóról származik.

Az alacsony kockázat ellenére a szakértők fel vannak készülve minden eshetőségre, így az amerikai űrügynökség egy biztonságos, külső biolaborban tárolná a mintákat, ami egy, a lakosságtól távoli kutatólaborban lenne elhelyezve.

Nyitókép: Shutterstock