Étteremben ülő vidám társaság

5 tipp, hogy pénzt takaríts meg az étkezésekkel

Az elszálló árak miatt sokan próbáljuk mostanában visszafogni a kiadásainkat, melynek első áldozata az éttermekbe és bárokba beülésről való lemondás. Ez azonban még korántsem jelenti azt, hogy a vendéglátás teljesen lekerül az asztalról, egyszerűen csak tudni kell, hova menjünk, és mit rendeljünk. 5 tippet mutatunk.

1. Kevesebbet, de gyakran

Az étteremben való étkezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy hetekig spórolnunk kell előtte és utána. Legyen a mottónk a kevesebbet, de gyakran. Ehhez a legjobb mód, ha az olcsóbb helyi vendéglátóhelyeket keressük fel, nem a csillagászati árakkal működőket.

2. Alkoholfogyasztás korlátozása

Természetesen az ivás elhagyása csökkenti a számlát. De nem kell teljesen lemondanunk az alkoholról, ha néha jólesne egy-egy pohár bor, csak csökkentsük a mennyiséget. Gondoljuk át, mit szeretünk, és jelöljük ki, mi az a mennyiség, ami az eddigiekhez képest kevesebb, de még nem akkora lemondás. Amikor pedig épp lemondunk róla, szuper alkoholmentes italok közül válogathatunk ma már.

3. Snackek kihagyása

Sokan reflexből rendelünk rágcsálnivalót az éttermekben, de ezekre valójában nincs is szükség. Ezek a meggondolatlanabb rendeléseink, mert épp csak megérkeztünk és éhesek vagyunk. Ha mégis eszünk belőlük, hagyjuk ki az előétel vagy desszert fogyasztását. Nem kell az étlap minden részéből rendelni. Nem törvényszerű, hogy mindhárom, vagy négy, vagy öt fogásból kell választani.

4. A számlát igazságosan, nem egyenlően osszuk meg 

Aki volt már vacsorázni, és tartózkodott az alkoholtól, hústól vagy desszertektől, az ismeri a fájdalmas pillanatot, amikor valaki, aki nem így tett, lazán azt mondja, osztozzunk a végösszegen. Ez bármikor dühítő, nemhogy egy fenyegető recesszió idején, és minden jogunk megvan ahhoz, hogy felszólaljunk ellene.

Ha barátokkal ülünk be, éppen ezért érdemes olyan helyet választani, ahol meghatározott menü van, vagy előre megegyezni valamilyen költségvetésben. Vagy csak osszuk meg tisztességesen a számlát.

5. Vegetáriánus opciók

A szezonálisabb, növényi alapú receptek fogyasztása nem csak nekünk és a bolygónknak jobb, hanem kivétel nélkül olcsóbb is. Sokkal jobb ár-érték arányban, mint az importált, szezonon kívüli termékek.

(Vogue)

Nyitókép: Shutterstock