A női reproduktív rendszer ábrája papírból kivágva, rózsaszín háttéren

Valószínűleg te sem tudod, hogyan néz ki valójában a méhed

Egy méhről készült kép nemrég bejárta az internetet, és sok nőt elgondolkodtatott arról, mi is zajlik valójában a testükben.


A kép Cat Bohannon 2023-ban megjelent Eve című könyvéből származik, amely azt vizsgálja, hogy a női testet a tudományos és orvosi tudományágak generációk óta figyelmen kívül hagyják és alulkutatják.

A képen egy méh két ábrája van egymás mellé helyezve: a közönséges méh keresztmetszete, amelyet sok nőnek mutatnak a szexuális felvilágosítás során, és egy egész méh, amely az üregébe fészkelődik.

A második ábra láttán sok női kommentelő teljesen megdöbbent azon, hogyan is néz ki valójában a méhük.

„Miért tartott ilyen sokáig, hogy lássam, valójában hogy néz ki belülről”

– írta az egyik felhasználó az Instagramon, míg más azon bosszankodott, hogy teljesen felismerhetetlen valójában az első ábra a másodikhoz képest, és a méh valójában nem is úgy néz ki, ahogyan azt eddig hitték.

Ez nem is olyan meglepő, ha arra gondolunk, hogy a nők testéről a férfiakéhoz képest jóval kevesebb kutatást végeztek.

A csiklót – egy nagyon fontos idegköteget – nem vizsgálták teljesen, amíg Dr. Helen O'Connell ausztrál urológus 1998-ban ki nem adott róla egy tanulmányt, majd 2005-ben MRI-vel feltérképezte.

Az orvosi tankönyvekben tartósan hallgatás övezte a csiklót, valószínűleg azért, mert a csikló egyetlen feladata a női örömszerzés, írja az ausztrál Marie Claire.

O'Connell csapata emellett egy irodalmi áttekintést is végzett, hogy megtalálja azt a néhány szöveget, amely ezzel foglalkozik, és összesen 11 cikket találtak a csikló anatómiájáról 1947 óta.

O'Connell fedezte fel korábban, hogy G-pont mint fizikai olyan, nem létezik, feltételezve, hogy a belső G-ponti orgazmus egyszerűen a klitorisz hálózat egy szakaszának (csak egy másik részének) simogatását jelenti. Ezt nem tudnánk anélkül, hogy feltérképeztük volna anatómiánknak ezt a részét.

Az Eve című könyv azt a kérdést járja körül, miért hagyja továbbra is figyelmen kívül az orvosi gyakorlat a nőket, de leginkább azt, hogy nem érthetjük meg megfelelően a női testeket, hacsak a tudósok nem foglalkoznak vele áthatóan.

Egy 2021-es tanulmány szerint a megkérdezettek 37 százaléka tévesen jelölte meg a csiklót, és mindössze 46 százalékuk azonosította helyesen, hogy a női nemi szerven három nyílás van – a húgycső, a hüvely és a végbélnyílás –, amelyek mind különállóak.

A női testtel szembeni elterjedt tudatlanság egyfajta érzelmi elszakadást is okoz a nők és a testük között, ráadásul számos, a nők egészségével kapcsolatos probléma továbbra is messze aluldiagnosztizált emiatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a policisztás ovárium szindróma (PCOS) eseteinek akár 70 százaléka nem diagnosztizált, az endometriózis diagnózisának felállításához pedig átlagosan hét évre van szükség.

Nyitókép: Shutterstock