Női hát szeplőkkel és anyajegyekkel

2 év múlva jöhet a melanoma elleni vakcina

Akár két éven belül elérhetővé válhat a Moderna melanoma elleni kísérleti vakcinája, ami mérföldkőnek számítana a bőrrák legsúlyosabb formája ellen.

A becslések szerint 2020-ban világszerte 325 000 új melanomás megbetegedést és 57 000 haláleset regisztráltak, így a Moderna melanoma elleni védőoltása mérföldkőnek számítana. Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója az AFP híroldalnak elmondta, úgy gondolják, hogy vakcinájuk egyes országokban 2025-re gyorsított engedélyezéssel bevezethető lesz.

A hagyományos vakcináktól eltérően az úgynevezett terápiás vakcinák inkább kezelik, mint megelőzik a betegséget, de ugyanazon az elven működnek, a szervezet saját immunrendszerét képezik ki a betolakodó ellen.

A terápiás vakcinák ma az onkológiában valódi reményt jelentenek, Bancel immunterápia „2.0”-ként hivatkozott rájuk.

A Moderna készülő oltásával kapcsolatos legújabb klinikai vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a túlélési esélyek idővel javulnak a vakcinának köszönhetően, amely ugyanazt a hírvivő RNS-technológiát használja, amely a koronavírus súlyos formái ellen is igen hatásosnak bizonyult.

Egy 157 előrehaladott melanomában szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálatban a Moderna vakcina a Merck Keytruda immunterápiás gyógyszerével kombinálva három év alatt 49 százalékkal csökkentette a kiújulás vagy halálozás kockázatát, szemben a Keytruda önmagában történő alkalmazásával.

A Moderna már tavaly bejelentette a kétéves megfigyelés eredményeit, amelyek 44 százalékos kockázatcsökkenést mutattak.

Bancel elmondása szerint a túlélési esélyek között egyre nagyobb a különbség. Minél több idő telik el, annál inkább látszik ez az előny, a mellékhatások aránya pedig nem nőtt.

„A piacon lévő legjobb termékkel összehasonlítva minden második emberünk túléli, ami az onkológiában óriási dolog”

– tette hozzá.

Bancel szerint a meglévő klinikai bizonyítékok alapul szolgálhatnak az egyelőre mRNA-4157 néven ismert vakcina feltételes jóváhagyásához. Így egy nagyobb, 1000 ember bevonásával zajló, a Moderna által 2024-re tervezett harmadik fázisú vizsgálat megerősíthetné a korábbi feltételes engedélyezést.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is gyorsított felülvizsgálati pályára helyezte a terápiát.

A vakcina kifejlesztése az egyes betegek daganatának genomjának szekvenálásával és az ellene kódolandó specifikus mutációk azonosításával kezdődik, vagyis személyre szabott.

A piaci bevezetésre való felkészülés érdekében, az FDA követelménye alapján a Moderna új gyárat épít Massachusettsben, hogy bőséges ellátással rendelkezzen. A cég hétfőn emellett azt is bejelentette, hogy megkezdi egy tüdőrák elleni mRNS-vakcina 3. fázisú vizsgálatát, továbbá más daganattípusokat is vizsgálnak.

Bancel azt reméli, hogy ezeket a rák elleni vakcinákat végül folyékony biopsziával, olyan úttörő tesztekkel párosítja majd, amelyek vérvizsgálatokon keresztül korábban észlelik a daganatok jeleit, és amelyek kezdenek elérhetővé válni az Egyesült Államokban.

Bancel úgy véli, minél gyorsabban fel lehet ismerni a rákot, annál jobban fognak hatni a Moderna új gyógyszerei.

Más vállalatok, például a BioNTech, szintén egyénre szabott terápiás rák elleni vakcinákon dolgoznak.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock