Alvó nő

Így aludjunk a meleg időjárásban

Ahogy a hőmérő mutatója egyre felfelé kúszik, annál nagyobb problémát jelent sokak számára a minőségi alvás.

Az éjszakák még kellemetlenebbé válhatnak hőhullám idején, amikor a hőmérséklet legalább három egymást követő napon keresztül eléri vagy meghaladja a hőhullámos hőmérsékleti küszöbértéket, ez pedig elég gyakori nyáron. Sokaknak nehezére eshetnek ezek az éjszakák, különösen ventilátor vagy légkondicionáló nélkül.

Dr. Nerina Ramlakhan alvásszakértő szerint a hálószoba optimális hőmérséklete az alváshoz 16 és 21 Celsius-fok között van, és az agynak valamivel hűvösebbnek kell lennie, mint a test többi részének.

„A jó éjszakai alvás fontos ahhoz, hogy a nap folyamán feldolgozzuk az információkat, valamint hogy helyreállítsuk és újra egyensúlyba hozzuk a testünket fizikailag és mentálisan”

– mondja Ramlakhan az Independentnek.

„Ideális esetben ahhoz, hogy jól tudjunk aludni, töredéknyi hőmérséklet különbségre van szükség a testünk és az agyunk között – meleg test és hűvös fej!”

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány módszert, amely segít elaludni, ha meleg van:

1. Tegyük az ágyneműt pár percre a fagyasztóba egy műanyag zacskóba. Ha nincs sok hely a hűtőben vagy a fagyasztóban, akkor már a párnahuzat vagy a pizsama is segít.

2. Töltsünk meg egy melegvizes palackot jeges vízzel, és helyezzük a testünk bizonyos pontjaira: térd, boka, csukló, nyak, ágyék és könyök. Egy melegvizes palackot is megtölthetünk hideg vízzel, lefagyasztjuk, és magunkkal vihetjük az ágyba.

3. Hidratáljunk lefekvés előtt aloe vera alapú napozás utáni krémmel, amit tartsunk a hűtőben.

4. Töltsünk meg egy üres parfümös üveget hűtött vízzel, és tartsuk az ágyunk mellett, fújjuk az arcunkra, a tarkónkra és a térdünkre.

5. Használjunk pamut pizsamát és vékony, tiszta pamut lepedőt, hűvös marad, mivel ez a leglégáteresztőbb.

6. Ne együnk túl sok fehérjét, mivel az anyagcserénk fokozásával valójában felmelegítheti a testet.

7. Fogyasszunk fűszeres ételeket, de legalább három órával lefekvés előtt. Ez izzadásra késztet, ami lehűti a szervezetet.

8. Inkább reggel tornázzunk, mint este, hogy a testünk ne melegedjen fel túlságosan.

9. Langyos vízzel zuhanyozzunk este, hogy csökkentsük a testhőmérsékletünket. Ne legyen azonban jéghideg, mert a test a hirtelen hőmérsékletváltozásra a hő megőrzésével reagál.

10. A közhiedelemmel ellentétben napközben zárva kell tartanunk az ablakokat, hogy hűvösebb legyen a ház. Emellett a függönyöket is tartsuk csukva.

11. Kapcsoljunk ki minden elektromos készüléket a hálószobában, mivel ezek hőt bocsátanak ki. Kapcsoljuk ki a konnektorokat is.

12. Tartsuk hűvösen a lábunkat, akár úgy, hogy a takarón kívül tartjuk, akár, hogy egy jégcsomagon pihen.

13. Tegyünk egy jéggel teli sütőedényt a ventilátor elé, hogy lehűtse a levegőt.

14. Igyunk rendszeresen vizet napközben, de éjszaka ne túl sokat. Körülbelül ½ liter víz lefekvés előtt elég lesz ahhoz, hogy hidratáltak maradjunk, és ne kelljen felkelni és a vécére menni.

15. Aludjunk hűvös, nedves zokniban vagy akár nedves pólóban.

16. Öblítsük le a csuklónkat és a lábunkat hideg vízzel, mielőtt lefekszünk.

17. Ha éjszaka felébredünk, dörzsöljünk mentolos pálcikát a homlokunkra, hogy segítsen lehűlni.

18. Lefekvés előtt egy órával tegyünk egy nedves flanelt a hűtőbe, és ezt pihentessük a homlokunkon, amikor elalszunk.

Nyitókép: Shutterstock