Közelkép meztelen férfi testről, fekete háttér előtt

Ezért van a férfiaknak is mellbimbója

Az emlősöknél, beleértve az embert is, a mellbimbó fő célja az utódok szoptatása. Ez a funkció olyan fontos a hozzánk hasonló élőlények számára, hogy az egyik meghatározó tulajdonságunknak tekintik. Mégis, a férfiak és más hím emlősök általában képtelenek szoptatni a csecsemőket, annak ellenére, hogy vannak mellbimbóik. Miért van mégis a férfiaknak mellbimbójuk?

A szakértők szerint az embrionális fejlődés korai szakaszában minden emberi embrió ugyanúgy néz ki. Persze előfordulhat, hogy egyeseknek XY, míg másoknak XX kromoszómapárjuk van, de úgy tűnik, hogy ez nem tesz különbséget a fejlődésükben egészen egy kicsit későbbig. Lényegében tehát minden emberi embrió úgy kezdi az életét, hogy a biológiai nemek bármelyikévé válhat. Ez azt jelenti, hogy mind a férfi, mind a női embriókban az első hetekben kialakulnak a mell és a mellbimbók kezdetleges formái. Nem sokkal később azonban az Y kromoszóma (ha az embrió tartalmazza) aktivál egy alapvető fontosságú gént, az SRY gént.

Ez kritikus fontosságú az embrió férfi jellegzetességeinek kialakulásához. Transzkripciós faktorként működik (a DNS meghatározott szakaszaihoz kötődik, és bizonyos géneket irányít), és utasításokat ad a nemet meghatározó Y régió Y fehérjéjének előállítására. Ez a fehérje részt vesz a férfi nemi fejlődés folyamatában, és biztosítja, hogy a hím embriókban méh és petevezeték helyett herék alakuljanak ki. A már kialakult tulajdonságokkal azonban nem sokat tud kezdeni. Következésképpen a hím embrió egyszerűen megtartja a mell- és mellbimbószöveteket, amelyekkel rendelkezik.

Miért nem eredményezte az evolúció azt, hogy a férfiaknál ez a tulajdonság hiányzik?

Az evolúció és a természetes szelekció sokkal összetettebb, mint gondolnánk. Ez azt is jelenti, hogy ezek a folyamatok nem mindig egy konkrét célt szem előtt tartva működnek. A természetben gyakran találunk olyan szervezeteket, amelyek messze nem tökéletesen alkalmazkodtak. Ezt láthatjuk a cápák esetében, hiszen annak ellenére, hogy vízi élőlények, nem rendelkeznek gázhólyaggal a felhajtóerejük szabályozására. Mégis tévedés lenne azt állítani, hogy ezek az élőlények nem voltak kitéve evolúciónak vagy természetes szelekciónak.

A természetes szelekció tehát egy tisztán véletlenszerű folyamat, és nehéz garantálni, hogy végül minden olyan tulajdonságot eltávolít, amely nem szolgál célt. Ennek eredményeképpen számos szerv, például a hímek mellbimbója, továbbra is létezik, annak ellenére, hogy látszólag nincs funkciója. Emellett úgy tűnik, hogy a mellbimbók megléte aktívan nem árt a férfiaknak. Tehát, még ha az evolúció meg is szabadulna ettől a tulajdonságtól, valószínűleg nem lenne prioritás.

A férfi mellbimbóknak valóban van céljuk?

Bár a férfi mellbimbóknak jellemzően nincs szerepük a kicsik szoptatásában, de az embernél erogén zónaként szolgálnak. Tanulmányok kimutatták, hogy a mellbimbók mind a férfiaknál, mind a nőknél reagálnak a szexuális ingerlésre. Egy ilyen vizsgálat szerint a férfi kísérleti alanyok mintegy fele számolt be arról, hogy a mellbimbók ingerlése szexuális izgalmat okozott vagy fokozta szexuális izgalmukat.

Természetesen, ez a szám a női tesztalanyoknál magasabb volt, körülbelül 80 százalékuk mondta azt, hogy ez okozta vagy fokozta a szexuális izgalmat. De ez még mindig azt bizonyítja, hogy a férfi mellbimbóknak legalább valamilyen funkciót tulajdonítanak. Egy másik ritka eset, egy 1990-es tanulmány arról számolt be, hogy egy heteroszexuális férfi valóban kérte a melleinek és mellbimbóinak megnagyobbítását. Azzal indokolta, hogy nagy szexuális izgalmat okoz neki testének ezen részeinek ingerlése, és hiányosnak érezte magát nélkülük.

Lehet-e a férfiaknak mellrákjuk?

Igen, a férfiak is megbetegedhetnek mellrákban. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint az Egyesült Államokban minden 100 mellrákos betegből egy férfi. Az ilyen betegeket, bár ritkán, de a nőkhöz hasonló rákos megbetegedésekkel diagnosztizálják. Ezek közé tartozik az invazív duktális karcinóma, amely a járatokban kezdődik és kifelé terjed; az invazív lobuláris karcinóma, amely az emlő lebenyeiben kezdődik és a szövet más részeire is átterjed; és a ductus carcinoma in situ, amelyben a rákos sejtek az emlő járatait bélelő, de még nem terjedt rákos sejtek találhatók.

A szakértők azt javasolják a férfiaknak, hogy a betegség megelőzése érdekében figyelniük kell az olyan tünetekre, mint a duzzanat vagy csomók, bőrpír, irritáció, mellbimbóváladék vagy fájdalom a mellbimbók általános területén. Ezek a tünetek azonban nem feltétlenül utalnak rákra, és orvosnak kell alaposan kiértékelnie őket. A férfiaknál is nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával, a betegség családi előfordulásával vagy bizonyos genetikai feltételekkel. Ha azonban korán diagnosztizálják, a rák ezen formájával küzdő férfiaknak jó esélyük van a gyógyulásra.

Milyen egyéb állapotokra kell még odafigyelniük a férfiaknak?

Annak ellenére, hogy a férfiak a nőknél kevésbé funkcionális mell- és mellbimbószövetekkel rendelkeznek, számos rendellenességgel küzdenek ezeken a testrészeken. A mellrák mellett egy másik ritka rákos megbetegedés is diagnosztizálható náluk, a mell vagy a mellbimbó Paget-kórjának nevezett betegség. Ez a jellemzően a mellbimbót és az azt körülvevő sötétebb bőrfelületet, az úgynevezett areolát érintő rák, melyet a mellrákhoz hasonlóan gyakrabban diagnosztizálják a nőknél, de férfiak is érintettek lehetnek. A betegség jellege is hasonló a női mellrákhoz.

A szakértők felállítottak néhány elméletet a Paget-kór eredetéről és kialakulásáról. Az egyik elmélet szerint az emlőszövetben lévő daganatból származó rákos sejtek a járatokon keresztül a mellbimbóhoz és az areolához jutnak, és az ottani szöveteket érintik. Ez lehet az oka annak, hogy a mell Paget-kór és az ugyanazon emlőn belüli daganatok gyakran együtt fordulnak elő.

Egy másik elmélet szerint a mellbimbóban vagy az areolában lévő rákos sejtek akár önállóan is kialakulhatnak, anélkül, hogy ugyanabban az emlőben daganat lenne. De nem minden, a férfi emlő szöveteit érintő állapot olyan súlyos, mint a rák. Néha a tesztoszteron egyszerű egyensúlyhiánya is vezethet rendellenességekhez, mint például a gynecomastia, amikor a férfiaknál nagyobb mellek alakulnak ki.

(Unbelievable Facts)

Nyitókép: Shutterstock