Egy emberi fej körvonalait ábrázoló illusztráció

5 furcsa, viszont villámgyors módja a memória fejlesztésének​

A memória fejlesztése nem lehetetlen. Nagyon sok módszer létezik rá, melyekről első hallásra nem is gondolnánk, mennyire hasznosak. Alábbi cikkünkbe négy érdekesnek tűnő gyakorlatot emeltünk ki, melyeket érdemes bevezetni a mindennapjainkba.


1. Rajzolás

Egy tanulmány eredményei bebizonyították, hogy a random szavakról vagy kifejezésekről készített rajzok fejlesztik a memóriát és a gondolkodást. Sokan, akik nem annyira ügyesek a képalkotásban, félvállról vehetik ezt a tanácsot, pedig ezeket a rajzokat nem művészeti értékük alapján kell értékelni. A gyakorlat az agyat és a vizuális készségeket fejleszti, így hasznos lehet bárki számára.

2. Szem lehunyása

Elsőre valószínűleg sokan nem értik ennek a praktikának a jelentőségét, pedig a bűncselekmények felderítésénél is alkalmazzák. A szem behunyásával — a PsyBlog cikkében leírtak alapján — a szemtanúk akár kétszer több részletre is pontosabban visszaemlékezhetnek, mint nyitott szemekkel. Ha tehát valamilyen emléket akarunk felidézni, akkor próbálkozzunk meg ezzel a technikával.

3. Mezítláb futás

Egy kutatócsoport a munkamemóriára fejlesztési területeire volt kíváncsi, ezért az alanyok mezítláb futottak az adatgyűjtési folyamatban. Az eredmények rávilágítottak a módszer előnyeire, hiszen az ilyen jellegű mozgás közben az agynak jóval több információt kell feldolgoznia. Például a kövek elkerüléséhez extra gondolkodás szükséges, hiszen senki sem akarja, hogy a lábában kárt tegyen a terep. Mivel több agyi szektor lép működésbe, így a gondolkodási idő is felgyorsul, tehát a memória is fejlődik.

4. Papír és toll

A mai világban az érintőképernyős készülékeken vagy a billentyűzeteken történő írás vált átlagossá, de ez nem minden szempontból hasznos. A papír és a toll érintése — valamint az ezek által nyújtott érzet — segít a gyorsabb és hatékonyabb tanulásban, illetve az ilyen módon történő írás következtében az agy nyelv szempontjából lényeges részei aktiválódnak

5. Súlyok emelése

Viszonylag kevés kutatás foglalkozott eddig a súlyzós edzések memóriára gyakorolt hatásaival, pedig akár 20 százalékos javulás is jelentkezhet, különösen a hosszú távú emlékek felidézése terén. Korábban leginkább a kardió gyakorlatok előnyeire figyeltek fel a tudósok, melynek szintén megvannak a pozitív hozadékai.

A jótékony hatások annak köszönhetők, hogy a felfokozott állapot miatt az emlékek nagyobb valószínűséggel maradnak meg.

Nyitókép: Shuttertsock