Napi egy adag ebből a 2 gyümölcsből csökkenti a memóriavesztés kockázatát
Egy friss kutatás arra jutott, hogy bizonyos gyümölcsfajták csökkenthetik a kognitív öregedést és az Alzheimer-kór kockázatát.
Egy tanulmány szerint mind az eper, mind az áfonya hatékony antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a késői demencia, és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát középkorú férfiak és nők körében. Az eredmények szerint az optimális naponta legalább egy csésze egész eper vagy áfonya elfogyasztása – írja a PsyBlog.
Anti-aging antioxidánsok
Az antioxidánsok egy csoportja, az antocianinok felelősek a gyümölcsök és virágok piros, lila vagy kék színű pigmentjeiért. Tanulmányok szerint ezek az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően csökkenthetik a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák kockázatát. A bogyós gyümölcsök gazdagok antociánokban és számos tápanyagban, például ellagsavban, amely öregedésgátló hatásáról, valamint a memória és más kognitív képességek javításáról ismert.
Robert Krikorian professzor, a friss tanulmány első szerzője elmondta:
Mind az eper, mind az áfonya tartalmaz antioxidánsokat, úgynevezett antociánokat, amelyeknek számos bogyós gyümölcs egészségügyi előnyét, például az anyagcsere és a kognitív képességek javulását tulajdonítják. Vannak olyan epidemiológiai adatok, amelyek arra utalnak, hogy az epret vagy áfonyát rendszeresen fogyasztó embereknél lassabb a kognitív hanyatlás az öregedés során.
Lassabb kognitív hanyatlás
Fotó: Getty Images
A prediabéteszes felnőtt lakosság mintegy fele középkorú. Ez a csoport jobban ki van téve a memóriavesztésnek és a kognitív hanyatlásnak. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az eper fogyasztása az inzulinérzékenység javításával és a vércukorszint csökkentésével fokozhatja a szív- és érrendszeri egészséget. Ez a tanulmány azt vizsgálta, hogy nyújt-e bármilyen egészségügyi előnyt a túlsúlyos, középkorú, önbevallásuk szerint kognitív hanyatlásban szenvedő egyéneknél.
Egy csésze eper
A vizsgálatban résztvevők 3 hónapon keresztül minden nap kaptak egy tasak eperport, ami körülbelül 200 gramm egész epernek felelt meg. A vizsgálati időszak alatt a résztvevők különböző teszteket végeztek, hogy mérjék kognitív képességeiket, például a hosszú távú memóriát, valamint érzelmi állapotukat, például hangulatukat, szorongásukat és depressziós tüneteiket. Az eperrel kezelt csoportban jelentősen csökkent a memóriazavar, és a memóriatesztek során jobb végrehajtó kontroll mutatkozott.
Továbbá az eperrel kezelt résztvevőknél kevesebb depressziós tünetet is tapasztaltak. Krikorian professzor szerint a pozitív hatások „a fokozott végrehajtó képességeknek köszönhető, amelyek jobb érzelmi kontrollt és megküzdést, valamint jobb problémamegoldást biztosítanak".
Úgy tűnik, hogy a kognitív funkciók javulása az eperfogyasztás által az agyi gyulladás csökkenésének köszönhető.
Nyitókép: Getty Images
- A több gyümölcs és zöldség fogyasztása javíthatja a memóriát ›
- Egy sokak által kedvelt csípős fűszer megduplázza a memóriavesztést ›
- Így hat a testmozgás a memóriára — nem mindegy, milyen tevékenységet végzel ›
- Ezzel az egyszerű memóriateszttel megjósolhatjuk a demencia kockázatát ›
- 6 étel, amit minden nap ennünk kellene a jó memóriáért ›