gyümölcsök ömlesztve

Napi egy adag ebből a 2 gyümölcsből csökkenti a memóriavesztés kockázatát

Egy friss kutatás arra jutott, hogy bizonyos gyümölcsfajták csökkenthetik a kognitív öregedést és az Alzheimer-kór kockázatát.


Egy tanulmány szerint mind az eper, mind az áfonya hatékony antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a késői demencia, és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát középkorú férfiak és nők körében. Az eredmények szerint az optimális naponta legalább egy csésze egész eper vagy áfonya elfogyasztása – írja a PsyBlog.

​Anti-aging antioxidánsok

Az antioxidánsok egy csoportja, az antocianinok felelősek a gyümölcsök és virágok piros, lila vagy kék színű pigmentjeiért. Tanulmányok szerint ezek az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően csökkenthetik a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák kockázatát. A bogyós gyümölcsök gazdagok antociánokban és számos tápanyagban, például ellagsavban, amely öregedésgátló hatásáról, valamint a memória és más kognitív képességek javításáról ismert.

Robert Krikorian professzor, a friss tanulmány első szerzője elmondta:

Mind az eper, mind az áfonya tartalmaz antioxidánsokat, úgynevezett antociánokat, amelyeknek számos bogyós gyümölcs egészségügyi előnyét, például az anyagcsere és a kognitív képességek javulását tulajdonítják. Vannak olyan epidemiológiai adatok, amelyek arra utalnak, hogy az epret vagy áfonyát rendszeresen fogyasztó embereknél lassabb a kognitív hanyatlás az öregedés során.

​Lassabb kognitív hanyatlás

eper, \u00e1fonya \u00e9s szeder egy fat\u00e1lk\u00e1ban

Fotó: Getty Images

A prediabéteszes felnőtt lakosság mintegy fele középkorú. Ez a csoport jobban ki van téve a memóriavesztésnek és a kognitív hanyatlásnak. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az eper fogyasztása az inzulinérzékenység javításával és a vércukorszint csökkentésével fokozhatja a szív- és érrendszeri egészséget. Ez a tanulmány azt vizsgálta, hogy nyújt-e bármilyen egészségügyi előnyt a túlsúlyos, középkorú, önbevallásuk szerint kognitív hanyatlásban szenvedő egyéneknél.

​Egy csésze eper

A vizsgálatban résztvevők 3 hónapon keresztül minden nap kaptak egy tasak eperport, ami körülbelül 200 gramm egész epernek felelt meg. A vizsgálati időszak alatt a résztvevők különböző teszteket végeztek, hogy mérjék kognitív képességeiket, például a hosszú távú memóriát, valamint érzelmi állapotukat, például hangulatukat, szorongásukat és depressziós tüneteiket. Az eperrel kezelt csoportban jelentősen csökkent a memóriazavar, és a memóriatesztek során jobb végrehajtó kontroll mutatkozott.

Továbbá az eperrel kezelt résztvevőknél kevesebb depressziós tünetet is tapasztaltak. Krikorian professzor szerint a pozitív hatások „a fokozott végrehajtó képességeknek köszönhető, amelyek jobb érzelmi kontrollt és megküzdést, valamint jobb problémamegoldást biztosítanak".

Úgy tűnik, hogy a kognitív funkciók javulása az eperfogyasztás által az agyi gyulladás csökkenésének köszönhető.

Nyitókép: Getty Images