Egy lány ideges dolgozatírás közben

Bizonyos mennyiségű stressz memória javító hatású​

Mindenki hallhatta már azt, hogy nyomás alatt könnyebb teljesíteni. Nos, ez nem teljesen igaz, viszont vannak kutatások, melyek szerint a stressznek egy bizonyos szintje valóban javítja a rövidtávú memória működését. Alábbi cikkünkben az egyik ilyen tanulmány eredményeivel foglalkozunk.


Idegtudósok egy csoportja pontosan 1200 egészséges fiatal felnőttet kért fel résztvevőnek. Feladatuk az volt, hogy bizonyos eszközöket és arcokat felismerjenek, miközben az agyukat megfigyelték. A kísérletek végeztével a szakértők újranézték a felvételeket, majd eredményeket szűrtek le a látottak alapján.

Megállapították, hogy akik a kezdeti kérdőívben magasabb stressz-szintről számoltak be a mindennapjaik során, azoknak kevesebb aktivitás volt megfigyelhető a rövidtávú memóriáért felelős területen. Velük szemben az alacsony- vagy közepesmértékű stresszt átélő személyek munkamemóriája kifejezetten nagy aktivitást mutatott a tesztek során.

Mindezek kihatással voltak a megoldások helyességére is, hiszen a kevésbé stresszes alanyok több kérdésre tudtak megfelelő választ adni. Az eredmények sajnálatos módon nem vizsgálták részletekbe menően az alanyok stressz-szintjét és annak hatásait, de kellő bizonyítékot szolgáltatnak ahhoz a feltételezéshez, hogy bizonyos mennyiségű stressz pozitív hatást gyakorol az agyi folyamatokra.

Egy n\u0151 stresszesen \u00fcl a laptopja el\u0151tt

Fotó: Unsplash/Elisa Ventur

Egy másik témába vágó tanulmány azt bizonyította, hogy az állatok egy idő után hozzászoknak a stresszhez, majd azt felhasználva tisztábban látják a jövőbeli problémák megoldásait. Ugyanez igaz lehet az emberek esetében is. Ha azonban a tapasztalt stressz-szint meghaladja a megszokott mennyiséget, akkor az káros lehet.

Többek között magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez és immunrendszeri problémákhoz is vezethet ez az érzés.

Mindezek mellett a jelenlegi kutatás szerzői azt is megállapították, hogy a jó családi és baráti kötelékek egyfajta védőpajzsként szolgálnak a nagyobb stressz ellen. További vizsgálatok szükségesek a témakörön belül, hogy jobban megérthessük, miként áll kapcsolatban a hormonháztartás a stressz megszokásával együtt érkező reakciókkal.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert