Puzzle-darabok szállnak ki egy nő fejéből - memóriavesztés

Egyszerű módszerrel tehetünk a mindennapi memóriaproblémák ellen

Egy bizonyos életkortól az emberek számára jellemzően elkezd gondot okozni a részletek felidézése.


Jellemzően a negyvenes éveinkben kezdünk el nehezen emlékezni a részletekre, például arra, hogy hol hagytuk a kulcsainkat vagy a pénztárcánkat.Ennek oka azonban kevésbé az agyműködés hanyatlásában, mint inkább az emlékek kialakulásának és előhívásának módjában bekövetkezett változásban keresendő.

A kutatások azt mutatják, hogy az idősebb felnőttek inkább a számukra lényeges dolgokra koncentrálnak, mintsem a külső részletekre. Pedig a külső részletekre való összpontosítás elősegítheti az egészséges kognitív öregedést.

Dr. Natasha Rajah, egy ezzel foglalkozó új tanulmány egyik szerzője a PsyBlognak elmondta, hogy a memóriastratégiának az életkor előrehaladtával bekövetkező változása káros hatással lehet az olyan mindennapi funkciókra, amelyeknél a hangsúlyt az olyan részletek emlékezetére helyezik, mint például, hogy hol parkoltunk le az autónkkal, vagy mikor vettük be a gyógyszereinket.

A tanulmány vizsgálatában 19 és 76 év közötti embereknek mutattak különböző arcképeket, majd fel kellett idézniük, hogy hol jelentek meg a képernyőn, miközben az agyukat szkennelték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fiatalabbak valóban figyeltek, és a vizuális agykérgük túlpörgött, mondta Rajah.

„Valóban az észlelési részletekre figyelnek, hogy meghozzák ezt a döntést.”

Megállapították azt is, hogy az idősebbek alacsonyabb aktivációt mutattak a vizuális kéregben, ehelyett az önvizsgálattal és a saját élet szempontjaival kapcsolatban álló mediális prefrontális kérgük volt aktívabb.

A fiatalabbak jobban teljesítettek a feladatban, de ennek oka lehet az, hogy az idősebbek mit választanak, mire koncentrálnak.

„Lehet, hogy ez nem önmagában az agyműködésben mutatkozó »deficit«, hanem azt tükrözi, hogy az életkor előrehaladtával a felnőttek mit tartanak »fontos információnak«”

– fogalmazott Rajah.

Hozzátette, hogy az idősek megtanulhatják javítani a memóriájukat a belső információk helyett a külső részletekre való összpontosítással.

„Ez lehet az oka annak, hogy egyes kutatások szerint a mindfulness meditáció összefügg a jobb kognitív öregedéssel.”

A hormonális hatásokat jelenleg is vizsgálják, mint másik magyarázatot.

„Az életkor közepén a nők sok hormonális változáson mennek keresztül. Tehát kíváncsiak vagyunk, hogy ezeknek az eredményeknek mekkora a menopauza utáni nők aránya”

– mondta.

Nyitókép: Shutterstock