Nő ül egy székben és bögréből iszik

Ez a népszerű ital 70%-kal csökkenti a memóriavesztés kockázatát

Egy sokak által fogyasztott, igen népszerűnek mondható ital akár 70%-kal is csökkenti a memóriavesztés kockázatát.


Egy új kutatás szerint napi három vagy több csésze kávé fogyasztása az idő elteltével jobb memóriát biztosít, mintha csak napi egy csésze kávét fogyasztanánk.

A kutatás során kiderült, hogy a 80 év feletti nőknél 70%-kal kisebb volt a demencia kialakulásának esélye, ha naponta három vagy több csésze kávét ittak. A 65 év felettiekének kockázata pedig 30%-kal csökkent, ha három vagy több csészével ittak.

A tanulmányban 7017 ember vett részt, akiket négy éven át vizsgáltak és a kognitív teljesítményüket, valamint koffeinfogyasztásukat tesztelték. A memóriavesztés elleni védőhatás ebben a vizsgálatban csak nőknél volt megfigyelhető.

Dr. Karen Ritchie, a tanulmány első szerzője így fogalmazott:

„A nők érzékenyebbek lehetnek a koffein hatásaira. Testük másképp reagálhat a stimulánsra, vagy másképp alakítja át a koffeint.”

Ettől függetlenül Dr. Karen Ritchie, a tanulmány szerzője óva int minket a túlzott kávéfogyasztástól:

„Bár van néhány elképzelésünk arról, hogyan működik ez biológiailag, jobban meg kell értenünk, hogyan hat a koffein az agyra, mielőtt elkezdhetnénk népszerűsíteni a koffeinbevitelt a kognitív hanyatlás csökkentése érdekében. Az eredmények azonban érdekesek, a koffeinhasználat már most is széles körben elterjedt, és kevesebb mellékhatása van, mint más kognitív hanyatlás kezelésére szolgáló eszköznek, és viszonylag kis mennyiséget igényel a jótékony hatás eléréséhez.”
three person holding beverage cupsPhoto by Nathan Dumlao on Unsplash

Nyitókép: Shutterstock