Egy ősz hajú nő

Ezek a menopauza tünetei és jelei​

A menopauza a menstruációs ciklusok végét jelzi. Bár egy természetes biológiai folyamatról van szó, tünetei számos kellemetlenséget okozhatnak. Alábbi cikkünkben összefoglaltuk, milyen jelekre lehet számítani előtte, illetve, hogy mik tapasztalhatók utána.


Először is ezeket a tüneteket lehet tapasztalni a menopauzát megelőző hónapokban, vagy években:

  • Rendszertelen menstruáció;
  • Hüvelyszárazság;
  • Hőhullámok;
  • Hidegrázás;
  • Éjszakai izzadás;
  • Alvási problémák;
  • Hangulatváltozás;
  • Súlygyarapodás és lelassult anyagcsere;
  • Vékonyodó haj és száraz bőr;
  • A mell teltségének elvesztése.

Ezeket azért írtuk feltételes módban, mivel a tünetek — beleértve a menstruáció változását is — személyenként eltérhetnek.

A menstruáció kihagyása és rendszertelen jelentkezése a menopauza előtt gyakori. Előfordulhat, hogy kihagy egy vagy több hónapot, majd hirtelen újra jelentkezik. Ennek ellenére a terhesség továbbra is lehetséges az adott időszakban, így, ha kimarad egy hónap, de még nem biztos, hogy megkezdődött a menopauza átmenete, akkor érdemes megfontolni egy terhességi teszt elvégzését.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Ajánlatos rendszeresen elmenni egy orvoshoz a megelőző egészségügyi ellátásokért és bármilyen probléma miatt. Az életkor előrehaladtával a megelőző egészségügyi ellátás magába foglalja az olyan szűrővizsgálatokat, mint például a kolonoszkópia és a mammográfia. Mindig szakemberhez kell fordulni, ha a menopauza után vérzés jelentkezik.

Ezek lehetnek a menopauza következményei:

A 30 éves korhoz közeledve kevesebb ösztrogén és progeszteron termelődik a női szervezetben. A 40-es éveiben a menstruáció hosszabb vagy rövidebb, nehezebb vagy könnyebb, illetve gyakoribb vagy ritkább lesz, míg végül — nagyjából 51 éves kor körül — a petefészkek nem bocsátanak ki több petesejtet, ezzel együtt pedig megszűnik a menstruáció.

Azonnali menopauzát kiválthatnak az olyan műtétek, melyek során eltávolítják a petefészkeket. Ezektől megszűnik a menstruáció, hőhullámok gyötörhetnek utána, valamint egyéb ilyen jelek is előtörhetnek. Ezek súlyosabbak lehetnek, mint normál esetben, hiszen a folyamatok sokkal gyorsabban történnek.

Amikor az eljárások során a méhet távolítják el, de a petefészkeket nem, nem történik azonnali menopauza. A kemoterápia és a sugárkezelés viszont kiválthatja, olyan tüneteket okozva, mint a hőhullámok, melyek a kezelés alatt vagy röviddel utána törnek fel.

A nők körülbelül egy százalékánál 40 éves kor előtt következik be a menopauza. Ez akkor történhet meg, ha petefészkek nem képesek normális mennyiségű reproduktív hormont termelni.

Menopauza után megnőhet bizonyos egészségügyi problémák kockázata, például a szív- és érrendszeri betegségeké, valamint a csontritkulásé is.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Mayo Clinic