Menopauza szó rózsaszín háttéren, szünet jellel egy fehér ébresztőórán

A menopauza 7 finom jele, amit nem feltétlenül veszünk észre

A hőhullámok és a rendszertelen, megváltozott menstruáció nem az egyetlen jele a menopauzának.

A menopauza a legtöbb nőnél 45 és 55 éves kor között következik be, de egyénenként változó. Néhány gyakori tünete közé tartoznak a hőhullámok és a súlygyarapodás, de számos más tünet is jelzi ezt az átmenetet, amelyeket talán nem ismerünk.

„A perimenopauza valójában akár egy teljes évtizeddel a menopauza kezdete előtt is elkezdődhet, és a perimenopauza legnyilvánvalóbb jele a rendszertelen menstruáció. Ennek eredményeképpen a menopauza néhány korai jele elkerülheti a figyelmet, mivel [az emberek] még mindig a menstruációs minták zavaros és kiszámíthatatlan állapotában vannak ebben az időszakban”

– mondja Dr. Monica Grover, szülész-nőgyógyász.

Íme néhány jel, amelyet nem biztos, hogy azonnal a perimenopauzának vagy menopauzának tudunk be:

Csökkent libidó

„Az ingadozó hormonszintek hozzájárulhatnak a csökkent nemi vágyhoz. Ezt tévesen a párkapcsolati problémák megváltozásának, fáradtságnak vagy más tényezőknek tulajdonítják, ami ahhoz vezet, hogy a csökkent libidót a peri/menopauza tüneteként nézik el”

– magyarázza Dr. Anat Sapan, szakvizsgázott szülész-nőgyógyász és menopauza szakértő.

Dr. Catherine Hansen szülész-nőgyógyász szerint nincsenek jóváhagyott, rendkívül hatékony receptek a csökkent libidó kezelésére. Ezzel együtt a szexuális egészségben jártas szolgáltatóval való beszélgetés fontos az iránymutatáshoz ebben az életszakaszban.

Hüvelyszárazság

A menopauza alatt a csökkent ösztrogénszint miatt a hüvelyi és szeméremtest-szövet elvékonyodhat, és érzékenyebbé válhat az irritációra és a gyulladásra, mondja Grover. Ezeket a tüneteket először bakteriális vagy gombás hüvelygyulladásként diagnosztizálhatják, de a tenyésztések továbbra is negatívnak tűnhetnek.

Dr. Jaime Seeman szülész-nőgyógyász hozzáteszi, hogy a hüvelyszárazság fájdalmat okozhat szexuális aktivitáskor és gyakoribb húgyúti fertőzéseket, amit érdemes figyelemmel kísérni és megbeszélni az orvossal.

Mellérzékenység

Míg a menstruáció alatt állóknál előfordulhat a mell érzékenysége, ez a menopauza egyik tünete is.

„Sokan panaszkodnak fokozott mellérzékenységre - vagy akár csak nagyon fájó mellbimbókra –, amikor a 40-es éveik elején-közepén elérik azt az időszakot, amikor a hormonjaik ingadoznak, és a perimenopauzában vannak”

– mondta Dr. Shieva Ghofrany Perry szülész-nőgyógyász és szakértő.

Ghofrany azt javasolja, hogy próbáljunk ki néhány életmódbeli szokásváltoztatást, például a koffeinfogyasztás csökkentését és a magas nátriumtartalmú ételek fogyasztásának korlátozását, hátha ez segít enyhíteni az érzékenységet.

Emellett negyven felett fontos a rednszeres mammográfiás vizsgálat, különösen, ha a mellfájdalom tartósan fennáll.

Alvászavar

A hormonális változások zavarokat okozhatnak az alvási szokásokban. Sapan szerint az alvásproblémákat gyakran a stressznek, az öregedésnek vagy az életmódbeli tényezőknek tulajdonítják, ezért sokan gyakran elvetik ezt a bizonyos tünetet.

Hansen hozzáteszi, hogy ezek az alvászavarok az életünknek ebben a szakaszában is jelentkezhetnek, amikor általában több a száguldó gondolat a megnövekedett stresszfaktorok miatt, legyen szó akár a kamaszgyerekek gondozásáról, az üres fészekről, a beteg szülők ápolásáról vagy a szakmai kötelezettségek kezeléséről.

Szédülés

A szédülés a menopauza egy másik gyakori tünete, amely gyakran figyelmen kívül marad. A perimenopauza és a menopauza alatt szédülést tapasztalhatunk, mert a bekövetkező hormonális változások befolyásolják az inzulintermelést, ami megnehezítheti a szervezet számára a vércukorszint stabilitásának fenntartását, mutat rá Grover.

Ha a szédülés tartósan fennáll, és zavarokat okoz a mindennapi életében, akkor érdemes felkeresnünk orvosunkat, hogy megbeszéljük a kezelési lehetőségeket, és kizárják a háttérben álló betegségeket.

Hangulatváltozás

Szinte mindenki átél magas és mélypontokat az élete során, de ez a menopauza alatt még inkább érezhető lehet, hasonlóan ahhoz, ahogyan egyeseknél a menstruáció idején.

A menopauza hormonális ingadozásokkal járhat, ami hangulati ingadozásokhoz vezethet, mondja Sapan.

„Ezeket az érzelmi változásokat gyakran félreértelmezik más tényezőknek, például a stressznek, a munkának vagy a személyes kapcsolatoknak, ami miatt figyelmen kívül hagyják őket, mint a peri/menopauza tünetét.”

Ezek a hangulatingadozások terápiával vagy más megküzdési stratégiákkal önmagukban is kezelhetőek lehetnek. Súlyosabb hangulatingadozások esetén azonban érdemes lehet megvizsgálni a gyógyszeres kezelést.

Fokozott vizelési inger

Míg a fokozott vizelési inger más egészségügyi problémák, például a cukorbetegség jele lehet, ez a menopauza tüneteként is jelentkezhet.

Gyakran a hüvely/vulva és a húgyhólyag ösztrogénhiánya miatt a húgyhólyag érzékenyebb a húgyúti fertőzés helyett a húgyhólyag irritációjával járó sürgető tünetekre. Gyakori kiváltó okok a savasabb ételek/italok, mint például a kávéban/teában lévő koffein, az alkohol, a citrusfélék és a paradicsom.

Ezzel együtt mindig érdemes felkeresni egy orvost, hogy megbizonyosodjon arról, hogy semmi sem nyomja a hólyagot (például petefészekciszta vagy méh mióma), ami esetenként ugyanezeket a tüneteket okozhatja.

(Huffpost)

Nyitókép: Shutterstock