A meno szó betűi és pause/szünet szimbólum fakockákon

Így kezeljük a menopauza egy ritkább tünetét

Az éjszakai izzadástól és a hüvelyszárazságtól kezdve a hirtelen fellépő hormonális pattanásokig, a menopauza számos tünetet okozhat. Az egyik kevesbé ismert tünet a „menopauza agy”, azaz agyköd.

A menopauza agy az agyköd egy olyan típusa, amely bár nem elismert orvosi állapot, de az agyködhöz hasonlóan számos tünete lehet, mint a feledékenység, a koncentrációs nehézségek és a nyelvi feldolgozási sebesség csökkenése. Sok menopauzán áteső nő számol be olyan agyködre jellemző tünetekről, mint a szavak megtalálásának nehézsége, memóriaproblémák, koncentrációs nehézségek vagy a szavak felidézése.

Ezeket a tüneteket az agyban bekövetkező szerves változások váltják ki, amelyek a hormonjaink ingadozásával következnek be. Ezek azonban nem a megismerési képesség vagy az IQ csökkenésének, illetve az általános agyműködés jelei, hanem sokkal inkább egy reaktív változásról van szó, amely a menopauza és a perimenopauza hormonális változásaira való válasz.

Az említett tünetek gyakran a menopauza előtti perimenopauza ideőszakában kezdődnek (általában a 40-es éveikben járó nőket érintik, és az 50-es évekig tartanak, bár egyes nőknél a tünetek még korábban is jelentkezhetnek).

Bár még nem teljesen világos, hogyan váltja ki a menopauza az agyköd tüneteit, de az ösztrogén jelentős szerepet játszik a neuroendokrin rendszerben, és a tünetek valóban a menopauza során bekövetkező ösztrogéncsökkenés hatására jelentkeznek.

Talán a leginkább tanulmányozott és értékelt hormonális hatás az agyködre az ösztrogén vizsgálata a menopauzában, amely az agy metabolikus funkcióinak változásaihoz kapcsolódik.

Mivel az agy ösztrogénreceptorokkal is rendelkezik, nem meglepő, hogy változások tapasztalhatój az agysejtek anyagcsere-tevékenységében, amikor az ösztrogénszint csökkenni kezd a perimenopauzában és a menopauzában.

A kutatások emellett azt mutatják, hogy az ösztrogéncsökkenés olyan neurotranszmitterek, például a dopamin, a GABA és a szerotonin aktivitásának változásával jár együtt, amelyekről régóta ismert, hogy hozzájárulnak az alváshoz, a hangulathoz, a végrehajtó funkciókhoz és a figyelemhez.

Csökkenthetők a menopauza alatti agyi köd tünetei?

Szerencsére, számos mód látezik a tünetek enyhítésére. Bár a menopauza alatti agyköd tünetei nem ritkák, és enyhíthetők, fontos kizárni, hogy azok nem valami más problémát jeleznek, mint például a korai, progresszív Alzheimer-demenciát, de a legtöbb esetben az agyköd normális a perimenopauzában és a menopauzában lévő nőknél.

A legtöbb esetben azonban az alábbi, orvos által jóváhagyott módszereket érdemes kipróbálni:

  1. Alvás minőségének javítása: A rossz alvás számos, az agyi ködre jellemző tünethez vezet, például nappali fáradtság, hangulati labilitás, valamint figyelem- és koncentrációs nehézségek. Alváshigiéniánk rendbetételével enyhíthető az alvással kapcsolatos agyköd tüneteinek egy része.
  2. Hormonpótló terápia: Javíthatja az agyköd tüneteit, különösen a hőhullámokkal és éjszakai izzadással küzdő nőknél, mivel ezek köztudottan megzavarják az alvási ciklust és nappali tüneteket váltanak ki. Az ösztrogénpótlás támogatja az agysejtek normális működését, míg a progeszteronpótlás a szerotonin feltöltéséhez kapcsolódik.
  3. Éltalános egészségre való odafigyelés: Az étrend, a táplálékkiegészítők és a testmozgás is pozitívan befolyásolhatja ezeket a változásokat és tüneteket, akárcsak a jóga és/vagy a rendszeres testmozgás.

(Purewow)

Nyitókép: Shutterstock