Menopauza szó szózsetonokból kirakva

Ez a menopauza tünet egy betegség magasabb kockázatát jelezheti

A menopauza egyik jellemző tünete a hőhullám. Új kutatások szerint azonban ez a kellemetlen tünet az Alzheimer-kór korai jelzője is lehet.

A Menopauza Társaság Philadelphiában tartott, idei éves találkozóján bemutatott eredmények azt mutatják, hogy a hőhullámok akár az Alzheimer-kórt is jelezhetik.

A hőhullámokkal és az agy egészségével kapcsolatos korábbi kutatásokra épülő új tanulmány egyik kiindulópontja egy 2022-ben online közzétett tanulmány volt, amely szerint a hőhullámokat átélő embereknél több a fehérállomány hiperintenzitásaként ismert agyi biomarker, amely az Alzheimer-kór és a kognitív hanyatlás fokozott kockázatához kapcsolódik.

„A hőhullámok, különösen az alvás közben fellépő hőhullámok összefüggésbe hozhatók a rosszabb kognícióval és korábbi munkáinkban a rosszabb agyi egészség mutatóival. Ebben a tanulmányban megtettük a következő lépést, és megvizsgáltuk a hőhullámok és az Alzheimer-kór biomarkerek közötti összefüggéseket”

– mondta Rebecca Thurston, a Pittsburghi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének női bioviselkedés-egészségügyért felelős igazgatója, aki a 2022-es kutatás társszerzője is volt.

Thurston úgy véli, hogy a kutatásokra való építkezés fontos, különösen annak fényében, hogy az Alzheimer-kórral élők több mint kétharmada nő az Alzheimer Szövetség szerint.

Nincs végleges válasz arra, hogy miért a nők teszik ki az Alzheimer-kór esetek többségét. Egyes elméletek azonban az ösztrogénszint csökkenésével kötik össze ezt. Az alacsonyabb ösztrogénszint a menopauzában jelentkező hőhullámok fokozott kockázatával is összefügg – magyarázza egy termékenységi szakértő.

„A menopauzán áteső nők több mint 80%-a tapasztalhat hőhullámokat, és ez a szám még magasabb lehet azoknál, akiknél a menopauza hirtelen kezdődik, mint például a műtéti úton kiváltott menopauzában szenvedőknél, akiknek eltávolították a petefészküket. Ebben a helyzetben úgy gondoljuk, hogy a hipotalamusz, az agynak az a része, amely segít szabályozni a testhőmérsékletünket, szélsőségesebb reakciót válthat ki, ami a test lehűtése érdekében extrém hőérzetet, az erek tágulását és izzadást okoz”

– magyarázza Asima Ahmad, endokrinológus, a kalirforniai Carrot Fertility vezető orvosigazgatója és társalapítója.

Egy 2019-es áttekintés szintén zt a kutatást idézi, amely szerint az emberek több mint 80%-a tapasztal klimaxos hőhullámokat.

Az új kutatásban az Alzheimer-kór és a hőhullámok közötti lehetséges kapcsolat vizsgálatára a kutatók a vazomotoros tüneteket, vagyis a hőhullámokat és az éjszakai izzadást vizsgálták 248 méhvel és legalább egy petefészekkel rendelkező, 45-67 éves korú embernél. A résztvevők vagy késői perimenopauzával vagy posztmenopauzával küzdöttek.

Ahmad elmondta, hogy a vizsgálatban az alvás alatti VMS alacsonyabb amiloid β 42/40 arányértékkel járt együtt, mely biomarker alacsonyabb értéke az Alzheimer-kór magasabb kockázatára utal.

„A tanulmány azt jelzi, hogy azoknál a nőknél, akiknek hőhullámaik vagy vazomotoros tüneteik vannak, különösen azok, amelyek alvás közben jelentkeznek, magasabb lehet az Alzheimer-kór kockázata.”

Dr. Nikhil Palekar, a Stony Brook Alzheimer-kór Kiválósági Központ igazgatója és a Stony Brook Alzheimer-kór Klinikai Kísérleti Program igazgatója azonban arra figyelmeztet, hogy a tanulmány nem mondhatja meg, hogy a menopauzában lévő nőknél az alvás közbeni vazomotoros tünetek Alzheimer-kórt okozhatnak-e.

Hozzáteszi továbbá, hogy az új kutatás nem ad okot pánikra.

„A hőhullámok és az éjszakai izzadás egyaránt jellemző tünetek, amelyeket a menopauzában lévő nők gyakran tapasztalnak, és amelyek a menopauza során bekövetkező ösztrogénszint csökkenésével függnek össze. Több longitudinális vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy alaposan megvizsgáljuk a csökkent ösztrogénszint és az Alzheimer-kór kockázata közötti kapcsolatot.”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegeknek nem kellene felvetniük az aggodalmakat szolgáltatóiknak, esetleg ezt az új tanulmányt felhasználva az Alzheimer-kór kockázatának és megelőzésének megvitatására.

Ahmad szerint bármilyen tünetet tapasztalunk, fontos, hogy nyílt és őszinte párbeszédet folytassunk orvosunkkal.

„Idővel egyre többet és többet tudunk meg az egészségügyi állapotokról, a betegségekről, azok kockázati tényezőiről, valamint a megelőzés és kezelés módjairól. Ahogy egyre többet tudunk meg a menopauzáról, a VMS-ről és más egészségügyi állapotokról, beleértve az Alzheimer-kórt is, orvosa talán képes lesz tájékoztatni Önt az új ismeretekről és ajánlásokról a VMS kezelésével és más állapotok megelőzésével kapcsolatban.”

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock