Női kézben naptár, menstruációs ciklus dátumaival

Ezt tehetjük, hogy a menstruációs ciklusunk ne zavarja a munkánkat

A négyhetes ciklus minden hetében más-más érzéseket tapasztalunk fizikailag és mentálisan is, legyen az menstruációs görcs, pattanások, fájó hát, a szokásosnál érzékenyebb hangulat. Ha tudjuk, mikor és mire számíthatunk, minden tünetet elmulasztani nem is, de a körülményeket befolyásolni tudjuk.

Bár nem mindig engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy időbeosztásunkat tökéletesen összehangoljuk a ciklusunkkal, ha tisztában vagyunk a hormonjaink szerepével, és elismerjük, hogy milyen szerepet játszanak benne, akkor hatékonyabban tudunk megbirkózni a kihívásokkal.

A ciklus különböző szakaszainak megértése lehetővé teszi, hogy kíméletesebbek legyünk önmagunkkal, és megalapozottabb döntéseket hozzunk a munkaterhelésünkkel és jóllétünkkel kapcsolatban.

Tél (menstruáció és korai tüszőfázis)

Ebben az időszakban jön meg a menstruáció, amely jellemzően 3-7 napig tart. Ilyenkor az ösztrogén- és progeszteronhormonszint alacsony, érdemes megpróbálnunk pihenni és wellness napokat tartani.

Egyesek szeretnek ilyenkor visszahúzódni és egyedül lenni, így akire ez jellemző, annak érdemes nem a menstruációja idejére megbeszélni fontos meetingeket vagy találkozókat.

Tavasz (késői follikuláris fázis)

Sok nőnél a hónap abszolút kedvenc időszaka. A menstruáció után közeledünk az ovulációhoz, az ösztrogénszint emelkedik. Magabiztosnak, szexinek érezhetjük magunkat, az elvégzendő feladatokat egyszerűbbnek láthatjuk.

Ilyenkor képesek vagyunk erősebben hajtani magunkat, így ez az időszak a legjobb arra, hogy edzőruhát húzzunk és elmenjünk sportolni, a munkában pedig nyugodtan időzítsük ilyenkorra a komolyabb, nehezebb feladatokat és megbeszéléseket – köztudott, hogy a nők ilyenkor érhetik el a személyes legjobb eredményeiket.

Tehát, minden olyan feladatot érdemes ilyenkor elvégezni, amikor proaktívnak kell lenni – akár egy komolyabb beszélgetés a főnökünkkel, például bértárgyalás, vagy egy állásinterjú.

Nyár (ovuláció és korai luteális fázis)

Jellemzően a 10-17. napon belül (28 napos ciklus alapján), ilyenkor vagyunk az energiaszintünk maximumán – az ösztrogénszint a csúcson, míg a progeszteronszintünk alacsony.

A kreativitásunk ilyenkor határtalan, amit nem csak a munkában használhatunk ki – ilyenkor profin megtervezünk bármit, legyen szó lakásfelújításról, költözésről vagy egy nyaralásról, egyik sem jelent kihívást.

Ősz (késői luteális és premenstruációs fázis)

A menstruációs ciklusnak az az időszaka ez, amikor a progeszteronszint megemelkedik. Sokan ezt az időszakot a PMS-sel és a rossz hangulattal hozzák összefüggésbe, de tekinthetünk erre a néhány napra úgy is, mint amikor a testünk végre megnyugodhat. Próbáljunk lelassulni, vegyünk egy kellemes, meleg fürdőt, nézzük kedvenc sorozatainkat, a lényeg, hogy kényeztessük magunkat.

Menstruációs ciklusunk mindent befolyásol, a koncentrációs képességünktől kezdve a szociális interakcióinkig, így természetes, hogy hatással van a munkahelyi teljesítményünkre, ahol időnk jelentős részét töltjük. A ciklusunkkal kapcsolatos erősségeink és potenciális kihívásaink (f)elismerése erőt adhat.

(Glamour UK)

Nyitókép: Shutterstock