Egy férfi ül a földön és fogja a fejét.

Ez a tulajdonság a rossz mentális egészség jele

Az impulzív emberek hajlamosak azonnali gondolataik és érzelmeik szerint cselekedni anélkül, hogy átgondolnák a következményeket.


Azok a személyek, akik depressziósak, bipoláris zavarban, skizofréniában vagy bizonyos étkezési zavarokban szenvednek, nagyobb valószínűséggel impulzívak.

A pszichológusok az impulzivitás e típusát a „jutalomkésleltetési hajlandóság” tesztjével tudják mérni.

A jutalomkésleltetési hajlandósági teszten gyengébben szereplő emberek annál inkább hajlamosak leértékelni a fejükben egy elismerést vagy jutalmat, minél később kapják meg azt. Más szóval, az azonnali elismerés vagy jutalom számukra sokkal többet jelent.

Azok az emberek, akik képesek késleltetni az érzelmi kielégülést, könnyebben értékelik a jutalmat.

A skizofréniában, bipoláris zavarban és borderline személyiségzavarban szenvedő emberek azonban különösen nehezen késleltetik a bármilyen típusú kielégülést.

A következtetések 43 különálló tanulmány áttekintéséből származnak.

Dr. Michael Amlung, a tanulmány első szerzője így nyilatkozott:

Az a felfedezés, hogy a jutalomkésleltetési hajlandóság az egyik ilyen „transzdiagnosztikai" folyamat, jelentős hatással lesz a pszichiátriai diagnózis és kezelés jövőjére.

A mentális problémákkal küzdő emberek körében azonban az anorexia kivételt jelentett. Az anorexiás emberek hajlamosak túlzottan önkontrolláló döntéseket hozni.

Ez érthető, tekintve, hogy az anorexia olyan rendellenesség, amelyet az étkezési viselkedés feletti igen nagyfokú önkontroll jellemez.

Randi McCabe professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

A pszichiátriai rendellenességeket átívelő tényezők, például a jutalomkésleltetési hajlandóság vizsgálata segít megvilágítani a rendellenességek közötti közös vonásokat és megkülönböztető jellemzőket, amelyek aztán a kezeléssel és megelőzéssel kapcsolatos további kutatásokat irányítják.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: PsyBlog