Felüléseket végző nő a szabadban

Ez a mentális technika megtriplázhatja a fogyást

Segít a fogyás egyik legnagyobb akadályának a leküzdésében.

Egy új kutatás szerint azok az emberek, akik megtanulnak kevésbé aggódni a súlyuk miatt, megháromszorozhatják a fogyásukat. Ennek az az oka, hogy a jobb testképpel rendelkező emberek automatikusan egészségesebben táplálkoznak.

A túlsúlyos emberekre gyakran jellemző a testképzavar, az aggodalom amiatt, hogy mit gondolnak róluk mások, vagy hogyan néznek ki, erősen megakadályozhatja a fogyást.

Ehelyett a testünk szeretetének megtanulása és a méreteink miatti kevesebb aggódás pozitív hatást okoz.

A 239 nő bevonásával végzett vizsgálatban a résztvevők egy éven keresztül egy standard edzés- és diétás programot követtek, ahol a csoport egyik fele azonban olyan foglalkozásokat kapott, amelyek a testképükre összpontosítottak.

Ezeknek a kísérleti személyeknek többek között elmondták, hogyan befolyásolhatják az érzelmek az evést, például a negatív hangulat falási rohamokat okozhat, és sokan azért esznek, hogy jobban érezzék magukat, nem pedig az éhség csillapítása miatt – ezt nevezik érzelmi evésnek.

A résztvevőket arra is bátorították, hogy szeressék a testüket.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azok, akik javítottak a testképükön, háromszor annyit fogytak, mint a kontrollcsoport, és átlagosan testsúlyuk 7 százalékát veszítették el.

Dr. Pedro Teixeira, a tanulmány társszerzője a PsyBlognak elmondta, hogy a testkép-problémák nagyon gyakoriak a túlsúlyos és elhízott emberek körében, gyakran vezetnek kényelmi evéshez és merevebb étkezési szokásokhoz, így akadályozva a fogyást.

„Eredményeink szoros összefüggést mutattak a testkép javulása – különösen a mások véleménye miatti szorongás csökkentése – és az étkezési viselkedés pozitív változásai között. Ebből kiindulva úgy gondoljuk, hogy a testhez való egészségesebb viszonyulás megtanulása fontos szempont a fogyás fenntartásában, és minden testsúlykontroll-programban foglalkozni kell vele”

– fogalmazott.

Nyitókép: Unsplash