munkatársak megbeszélnek egy asztalnál ülve

Ez az 5 jel elárulja a mérgező személyiségeket a munkahelyeden

A mérgező személyiségű emberek előnyökhöz juthatnak a munkahelyen, ha rendelkeznek egy kritikus összetevővel: a szociális készségekkel, derült ki egy friss kutatásból.


A szociális készségek ugyanis segítenek a mérgező személyiségjegyekkel bíróknak abban, hogy elrejtsék álnok természetüket. Az ártalmatlanság látszat mögött persze továbbra is visszaélnek a bizalommal, és becsapják a körülöttük lévőket.

Az új tanulmány arra is rávilágított, hogy a vezetők hajlamosak őket előléptetni negatív tulajdonságaik ellenére, mivel jók az irodai politikában. A jó hír a szociális készségekkel nem rendelkezők számára, hogy a vezetők általában az őszinteséget és az alázatot is nagyra értékelik – írja a PsyBlog.

Ezek a következtetések egy olyan kutatásból származnak, amely azt kutatja, hogy a negatívabb személyiségű emberek hogyan jutnak előrébb a munkahelyen.

Gerhard Blickle professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

Az ilyen személyiségek hajlamosak arra, hogy állandóan önmagukra koncentráljanak. A jó szociális készségek pedig lehetővé teszik számukra, hogy megtévesszenek másokat.
egy n\u0151t interj\u00faztat egy n\u0151 \u00e9s egy f\u00e9rfi egy irod\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

A tanulmányhoz a kutatók 203 kis csoportban készítettek interjút: mindegyikben három ember volt, akik kollégák voltak, és egymás személyiségéről és szociális készégeiről beszéltek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a tisztességtelen emberek is sikeresek lehetnek a munkahelyükön, ha jó szociális készségekkel rendelkeznek. Sőt, hajlamosak jobb állásokat kapni, és a feletteseik is alkalmasabbnak tartják őket előléptetésre. A szociális készségekkel nem rendelkezők azonban becsületességgel és alázattal is sikeresek tudtak lenni a munkahelyükön.

Mérgező személyiségű emberek leggyakoribb árulkodó jelei a tanulmány szerint:


  • hajlandóak hízelegni másoknak, hogy kegyeket szerezzenek
  • csalással kihasználnak másokat
  • élvezik, hogy mások előtt fitogtatják magasabb státuszukat
  • úgy viselkednek, mintha mindenhez joguk lenne
  • olyan dolgokat akarnak birtokolni, amiket mások nem

Blickle professzor szerint a mérgező személyiségeket kiszűrhetjük a fentiek alapján. Továbbá szerinte kevesebb hangsúlyt kell fektetni a jó benyomásra és többet a teljesítményre:

A mérgező személyiségek felemelkedésének lelassítása érdekében a munkatársak kiválasztásakor és az értékelések során nagyobb figyelmet kellene fordítani a tényleges teljesítményre és kevesebbet a jó benyomásra. Érdemes lenne például az alkalmazottak betegségi és felmondási arányát vagy az ügyfélhűséget is vizsgálni.

Nyitókép: Shutterstock