Veszekedés után szomorkodó pár

5 jel, hogy mérgező párkapcsolatban élsz

Sokan tisztában vannak az egészségtelen kapcsolatok következményeivel, de gyakran a mérgező kapcsolatra utaló jeleket csak akkor ismerik fel, amikor már túl késő, hogy könnyen ki lehessen lépni belőle.


A mérgező kapcsolatoknak óriási következményei lehetnek, többek között érzelmi károk, bizalmi nehézségek a jövőbeli kapcsolatokban, depresszió, szorongás és még sok minden más, ami még fontosabbá teszi, hogy idejében felismerjük a jeleket.

A mérgező kapcsolatok középpontjában általában a hatalom és az irányítás áll. Ahogy egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy miért olyan nehéz kilépni a mérgező kapcsolatokból, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a félelem (az egyedülléttől, mások véleményétől, az újrakezdéstől) központi szerepet játszik abban, hogy az emberek miért maradnak egészségtelen kapcsolatokban.

Egyesek számára ezek a kapcsolatok kezdetben ideálisnak, de legalábbis megfelelőnek tűnhetnek, és azok számára, akiknek nehéz volt kielégítő kapcsolatokat találniuk, ellenállhatatlan lehet a gondolat, hogy „végre úgy tűnik, hogy ez az igazi”. Ez egy ideális beállítódás a hatalom és az irányítás dinamikájának játékba kerüléséhez: az egyik személy szinte kétségbeesetten vágyik arra, hogy a kapcsolat működjön, míg a másik olyan helyzetet érzékel, amelyben a hatalmat személyes haszonszerzés céljából bitorolhatja.

Rejtett intő jelek

A mérgező kapcsolatok azonban nem mindig ilyen egyszerűek és könnyen jellemezhetőek. Néha a hatalom és az irányítás dinamikája nagyrészt a háttérben zajlik, finoman fojtogatva a kapcsolatot. Úgy tűnik, ezek a mérgező kapcsolatok még nagyobb fájdalmat okoznak, amikor véget érnek. A mérgező kapcsolatok finomabb jeleinek felismerése és megértése kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy teljesen elkerüljük ezeket a helyzeteket. Öt ilyen jelet szedtünk össze.

1. Általános nyugtalanságérzet a jövőre gondolva

Amikor egy mérgező kapcsolatról van szó, a testünk felbecsülhetetlen értékű információkat hordoz. Ha a kapcsolatunk jövőjéről gondolkodva apró kétségeket érzünk, érdemes ezeken gondolkodni. Lehet, hogy ezek a felszín alatt valami vészjóslóbb dologra utaló, intő jelek, de az is lehet, hogy csak a kapcsolat kezdeti idegességéről van szó.

2. Kommunikációs nehézségek a másikkal

A kapcsolat elején a beszélgetések érthetően felszínesebbek és könnyedebbek, de ha már hosszabb ideje vagyunk kapcsolatban, és még mindig nem tudunk mélyebben kommunikálni, az jelezheti, hogy valami nincs rendben.

Az egészséges kapcsolatok a kölcsönös tiszteletre épülnek, és az ezzel a tisztelettel együtt járó bizalom mindkét partner számára megnyitja a sebezhetőséget. Ha azt érezzük, hogy párkapcsolatunkban következetesen sebezhetőbbek vagyunk, mint a társunk, akkor ezt fel kell tárni. A sebezhetőség a toxikus egyének egyik fő módja annak, hogy hatalmat és kontrollt szerezzenek a másik ember felett.

3. Túlzott felelősséget érzünk a kapcsolat kimeneteléért

Az egészséges kapcsolatokat a hatalom és a befektetés egyenlő egyensúlya jellemzi, ez a koncepció magában foglalja, hogy mindkét partner felelősséget vállal a kapcsolat minőségéért. Ha azt érezzük, hogy jobban aggódunk és koncentrálunk a kapcsolatunk megőrzésére, mint a másik, érdemes elgondolkodni.

A kölcsönös függőség élvezetes élmény lehet, ha a bizalom, az empátia és az öngondoskodás alapjaira épül. Amikor a kapcsolatok kiegyensúlyozatlanná válnak, és az egyik személytől függ, hogy a kapcsolat fennmarad-e, míg a másik szabadon cselekedhet, ahogyan csak akar, az klasszikus jele annak, hogy valami nagyon nincs rendben.

4. A családja és a barátok is azt sugallják, hogy gond van

A párunk családja vagy barátai által adott jelzések sok mindent elárulhatnak. Viccelődnek-e a partnerünk randi sztorijaival, vagy azzal ugratnak, hogy vagyunk képesek elviselni a másikat? Azok az emberek, akik hosszú távú kapcsolatban éltek az párunkkal, értékes információforrást jelenthetnek a kapcsolatunk érvényességéről.

A családtagok és barátok finom figyelmeztető jeleinek felismerése lehet az egyik legnagyobb kihívást jelentő tünet egy mérgező kapcsolatban, mivel a könnyed ugratások és kötekedések gyakran csak az egészséges interakciók normális részei. Ha azonban az ösztönünk azt súgja, hogy a megjegyzések mögött lehet valami, fontos, hogy elgondolkodjunk ezeken.

5. Úgy tűnik, hogy a viták sosem végződnek kényelmes megoldással

A jó viták valódi részei az egészséges kapcsolatnak. A gondolatainkat, nézeteltéréseinket és érzéseinket nyíltan és a megtorlástól való félelem nélkül tudjuk megbeszélni, ami létfontosságú a hosszú távú alapozás kialakításához. Ha azonban a vitáink során ugyanazokat a köröket futjuk, anélkül, hogy határozott megoldás születne, és mindig ugyanúgy újra és újra előkerülnek, az a problémát jelzi.

A kommunikáció az egészséges kapcsolatok egyik meghatározó sarokköve, és létfontosságú megtanulni, hogyan lehet tisztelettudóan vitatkozni. Ha állandóan kellemetlen érzéssel tölt el minket, ha más véleményen vagyunk, vagy azt érezzük, hogy nagyon óvatosan kell megfogalmaznunk, ha nem értünk egyet, az egy mérgező kapcsolat jele lehet.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock