egy ördögszarvakkal néz a tükörbe

2 jel, amivel felismerheted és megváltoztathatod a toxikus viselkedést

A legtöbbünk számára könnyű megállapítani a mérgező tulajdonságokat más embereknél. De az egészségtelen személyiségjegyek vagy viselkedésminták kiszúrása önmagunkban már más tészta.


Évekbe telhet, mire rájövünk egy bizonyos személyiséghibánkra. Időnként még a legjobbak is mutatnak mérgező viselkedésformákat, ami egy feldolgozatlan trauma, egy rossz példakép, vagy a szociális vagy családi életünk kiegyensúlyozatlansága miatt következik be. Gyakran csak akkor jövünk rá ezekre, amikor mások reagálnak a viselkedésünkre. Most bemutatunk a Psychology Today segítségével két jelet, amely segít megállapítani, hogy vannak-e megoldatlan mérgező tulajdonságaid, és hogyan korrigálhatod azokat.

​1. Túl gyakran bújsz a szánalmas áldozat szerepébe

Ha áldozatként bélyegezzük meg magunkat, azt az illúziót keltheti bennünk, hogy kibújhatunk a tetteinkért való felelősség alól. Ám valójában ez a mentalitás stagnálást vagy visszafejlődést okoz. Jó érzés elhitetni magunkkal, hogy semmi sem a mi hibánk, és hogy nem tartozunk senkinek semmivel. De ez önbeteljesítő jóslatként működik, és végül áldozati státuszunk állandósul. Ráadásul az áldozati szereppel lehetővé tesszük, hogy a nehéz életkörülmények átvegyék az irányítást az életünk felett.

Megtanulunk vigaszt találni abban a gondolatban, hogy tehetetlenek vagyunk az akadályokkal szemben, hogy az univerzum összeesküdött ellenünk. Egy 2018-as tanulmány szerint az áldozattá válás érzése a nárcisztikus személyiségzavar egyik gyakori mellékterméke, ők a kétértelmű társadalmi helyzeteket a személyiségük elleni véteknek vagy támadásoknak.

Az áldozati mentalitás leküzdéséhez próbálj ki néhányat az alábbi ellenszerek közül:

\u00e1ldozat szerepbe b\u00fajt fiatal l\u00e1ny

Fotó: Shutterstock

  • Használj pozitív megerősítéseket, mint például: „Érdemes vagyok, értékes vagyok, és megérdemlem a szeretetet".
  • Gondolj azokra az időre, amikor a dolgok jól mentek, amikor te irányítottad a sorsod, és szerette önmagad.
  • Ne hasonlítgasd magad másokhoz, csak azért, hogy meggyőzd magad arról, hogy neked rosszabb, mint nekik. Emlékeztesd magad arra, hogy ez egy önpusztító minta.
  • Lassíts le és nyugtasd le az elméd. Objektíven összpontosíts azokra a gondolatokra és érzésekre, amelyek becsapnak, mert elhitetik, hogy könnyebb megadni magad, mint kockáztatni.

​2. Megpróbálod ráerőltetni a valóságodat másokra

Amikor sikeresen kilábalunk a hosszan tartó szenvedés gödréből, hajlamosak vagyunk arra, hogy mindenkinek elkiabáljuk a megoldásunkat. Úgy érezhetjük, hogy tudjuk, hogyan működnek a dolgok, és hogy a mi megoldásunk az egyetlen módja annak, hogy megoldjuk a helyzeteket. A mások kéretlen befolyásolására tett kísérleteink azonban gyakran visszafelé sülnek el: a végén még jobban eltávolítjuk őket. Előfordulhat, hogy figyelmen kívül hagyjuk a valóságukat, és elutasítóvá válunk a tapasztalataikkal szemben.

​Kétféleképpen tudsz megoldást találni erre a viselkedésre:

  • Hagyd a labdát az ő térfelükön. Szokj hozzá a gondolathoz, hogy egyszerűen csak ott legyél mellettük.
  • Nézz magadba! Ha nehezedre esik együttérzést kifejezni valaki más iránt, kérdezd meg magadtól: Mit szeretnék, mit mondana nekem valaki, ha én lennék ebben a helyzetben?

Nyitókép: Shutterstock