3 biztató jel, ami szerint még menthető a párkapcsolatod

3 biztató jel, ami szerint még menthető a párkapcsolatod

A párkapcsolatok összetett, bonyolult működése miatt egyik sem hasonlítható össze a másikkal. Ami az egyik párnál működik, az lehet, hogy egy másiknál katasztrófát idéz elő. De vannak-e olyan megbízható jelzések, amik egyértelműen utalnak a kapcsolatunk menthetőségére, még ha a komoly mélyponton is megyünk keresztül?


A válasz szerencsére egy nagy igen, ugyanis négy olyan jelet is feltudunk sorolni, ami egyértelműen jelzi számunkra, hogy még van értelme küzdenünk párunkkal a jobb párkapcsolat reményében. Lássuk ezeket!

Empátia

Nézzünk szembe a tényekkel. Időnként mindannyiunknak vannak negatív, sőt mérgező gondolatai a partnereinkről. Például: Soha nem veszed figyelembe az érzéseimet; Nem számíthatok rád; Nem tudod, hogyan hallgass meg.

Ám amikor a partnerek képesek meglátni egymás nézőpontját, ezek a mérgező gondolatok elhalványulnak, sőt el is tűnnek. Az empátia valóban az az érzelmi ragasztó, amely összetartja a szeretetteljes kapcsolatokat. Tehát ha van empátia, akkor van remény is.

Kritizálás helyett kritika

Nem mindegy, hogy kritizáljuk párunkat, vagy kritikát fogalmazunk meg felé. A partnered kritizálása ugyanis teljesen más, mint amikor kritikát vagy panaszt közlünk vele. A kritizálás ugyanis a jelleme elleni támadás, ami egy ösztönös védekezési mechanizmust idézhet nála elő, ugyanis a kritizálás a személye és lényét szedi szét.

Ha még van türelmed a párod felé és kritizálás helyett kritikát fogalmazol meg, akkor van remény.

Barátok vagytok

Ha barátként is tekintetek egymásra, az egy megnyugtató érzés lehet, ugyanis így képesek vagytok kapcsolatotokat erősen tartani. Így könnyebben átvészelhetitek a nehezebb időket, amik egyik párt sem kerülik el.

Összegezve:

Természetesen vannak olyan kapcsolatok, amikhez bármennyire is ragaszkodnánk, menthetetlenek. Ilyenek a toxikus, manipulatív, vagy fizikailag bántalmazó partnerek, akiket akár segítséggel, de el kell engednünk.

Ettől függetlenül, ha a fenti pontokat - amelyek a kapcsolat erősségeit jelzik számodra – tapasztalod, akkor egy reális reményt érezhetsz és kapcsolatod erősebb, mint azt gondoltad.