Mesterséges édesítőszerek barackszínű háttéren

Ez az egészségügyi kockázat áll fenn az édesítőszereket fogyasztóknál

Bár az ízlelőbimbóik élvezhetik a diétás üdítőket, a szívünk annál kevésbé.

Az American Heart Association (AHA) szerint egy átlagos amerikai felnőtt naponta 77 gramm cukrot (valamivel több mint 6 evőkanál) fogyaszt. Ha összehasonlítjuk ezt az AHA által ajánlott hozzáadott cukrok határértékével, mást látunk:

  • Férfiak: naponta legfeljebb 36 gramm, ami 9 teáskanálnak vagy 150 kalóriának felel meg
  • Nők: legfeljebb 25 gramm, ami napi 6 teáskanálnak vagy 100 kalóriának felel meg.

Egy 3,5 deciliteres normál üdítő 32 gramm (8 teáskanál) hozzáadott cukrot tartalmaz. Sokan közülünk évek óta próbálják elkerülni a hozzáadott cukrokat. A túl sok cukor, és különösen a cukorral édesített italok fogyasztását összefüggésbe hozták a súlygyarapodással, az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a magas vérnyomással és a szív- és érrendszeri betegségekkel.

A JAMA Internal Medicine című szaklapban 2014-ben közzétett 14 és fél éves tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik kalóriájuk 17-21%-át hozzáadott cukorból fogyasztották, 38%-kal magasabb volt a szívbetegségben való elhalálozás kockázata (azokhoz képest, akik kalóriájuk 8%-át vagy annál kevesebbet fogyasztottak hozzáadott cukorból). Így a mesterséges édesítőszerekhez fordulunk.

A BMJ folyóiratban szeptember 7-én megjelent új tanulmány nem túl édes hírekkel szolgál, ha ez lenne a megoldás a cukorfogyasztás csökkentésére. A nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert fogyasztó embereknél potenciálisan 9%-kal magasabb a szívbetegségek és 18%-kal magasabb a sztrók kockázata, mint a mesterséges édesítőszert nem fogyasztó társaiknál.

A következtetés levonásához francia kutatók egy csoportja több mint 103 000 francia felnőtt adatait elemezte, akik részt vettek egy online táplálkozási tanulmányban. A vizsgálat kezdetén a résztvevők (akiknek átlagéletkora 42 év volt a vizsgálat kezdetén, és körülbelül 80%-uk nő volt) kérdőíveket töltöttek ki az étrenddel, az egészséggel, a testmozgással, az iskolai végzettséggel, a dohányzási státusszal és a foglalkozással kapcsolatban.

Emellett többféle étrendi értékelést is kitöltöttek az induláskor és azt követően félévente, átlagosan kilenc éven keresztül. Ezek között szerepelt egy 24 órás étrend-visszaemlékezés, amelyben minden személynek jelentenie kellett az összes olyan ételt és italt, amelyet az elmúlt napon fogyasztott.

A tudósok ezeket a jelentéseket arra használták, hogy megbecsüljék a mesterséges édesítőszerek, gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, vörös húsok és más élelmiszer-kategóriák fogyasztását. A résztvevők minden új egészségügyi eseményt is megosztottak, beleértve a biometriai jelentéseket és a diagnózisokat, többek között a szívbetegségek, a szívroham és a sztrók esetében.

Az érintettek 37%-a számolt be arról, hogy valamilyen formában mesterséges édesítőszereket fogyasztott, átlagosan napi 42 milligrammnyit. Ez megfelel egyetlen csomag édesítőszernek (mint amilyet a kávéhoz vagy a teához adnak) vagy körülbelül 1 deciliteres diétás üdítőnek. A legnagyobb fogyasztók körében az átlag 78 milligramm volt (kb. 1,8 deciliter diétás üdítő). Néhány résztvevő semmit sem fogyasztott.

A diétás üdítőitalok a teljes mesterséges édesítőszer-fogyasztás mintegy 53%-át tették ki a kutatók becslése szerint. A további első helyen a zacskós édesítőszerek (30%), valamint a mesterségesen édesített joghurtok és túrók (8%) álltak. A teljesen szintetikus édesítőszereken túl a tudósok olyan természetesebb, alacsony vagy nulla kalóriatartalmú édesítőszerekre is rákérdeztek, mint a növényi eredetű allulóz, a monk gyümölcs vagy a stevia. A résztvevők ezekből túl keveset fogyasztottak ahhoz, hogy a kutatáshoz elég jelentős legyen.

A nem fogyasztókhoz képest azok, akik a legtöbb cukorhelyettesítőt tartalmazó termékeket ettek vagy ittak, néhány dologban különböztek:

  • nagyobb valószínűséggel voltak fiatalabbak
  • magasabb volt a testtömegindexük (BMI),
  • nagyobb valószínűséggel dohányoztak
  • kevésbé voltak fizikailag aktívak
  • nagyobb valószínűséggel követtek valamilyen fogyókúrát
  • kevesebb kalóriát, telített és többszörösen telítetlen zsírokat, rostot, szénhidrátot, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak
  • több nátriumot, vörös és feldolgozott húst és tejterméket fogyasztottak
  • kevesebb alkoholt fogyasztottak

Figyelembe véve ezeket az egyéb különbségeket, valamint az életkor, a nem, az aktivitás, az iskolai végzettség, a dohányzási státusz és a szívbetegségek családi előzményeinek eltéréseit, a tudósok felfedezték, hogy a mesterséges édesítőszereket nagy mennyiségben fogyasztók csoportjába tartozó alanyoknál 9%-kal magasabb volt a szívbetegség kockázata azokhoz képest, akik nem fogyasztottak semmit. A legnagyobb fogyasztóknál a sztrók kockázata is 18%-kal magasabb volt.

A kutatók azt is megpróbálták meghatározni, hogy melyik a rosszabb a szív egészségére nézve: a hozzáadott cukor vagy a mesterséges édesítőszerek. Elmondásuk szerint a mesterséges édesítőszerek nem tekinthetők a cukor egészséges és biztonságos alternatívájának, de még nem dőlt el a kérdés.

További kutatásokra – beleértve az önbevallásnál pontosabb étrendi megfigyelést tartalmazó vizsgálatokat (könnyű füllenteni vagy elfelejteni) – van szükség ezen eredmények megerősítéséhez. A jövőbeni vizsgálatoknak sokszínűbb résztvevői kört és egyenletesebb nemi megoszlást is tartalmazniuk kellene.

Amíg többet nem tudunk meg, bölcs dolog ragaszkodni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásához, miszerint a napi kalóriák legfeljebb 10%-át kell hozzáadott cukorból fogyasztani; ideális esetben legfeljebb 5%-át, ha az AHA-t kérdezzük.

Emellett próbáljuk meg korlátozni az olyan mesterséges édesítőszerek fogyasztását, mint az aszpartám, a szukralóz, az aceszulfám-kálium és a szacharin. További kutatásokra van szükség a természetesebb, alacsony vagy nulla kalóriatartalmú édesítőszerek és cukoralkoholok, például a xilit, eritrit, allulóz, stevia és monk gyümölcs vonatkozásában is, de minél kevesebb édesítőszert fogyasztunk, annál jobb.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock