honey and cup

Több ezer éves csodaszer: ezért érdemes mézet fogyasztani

A méz bizonyítottan az egyik legkülönlegesebb táplálék a földön, hiszen rengeteg fertőzéstől és baktériumtól sikeresen védi az szervezetünket, emellett rengeteg egyéb pozitív hatása is van. Több felhasználási módját elismerte az orvostudomány is, összegyűjtöttük a rengeteg előnyt, amivel fogyasztása járhat.


A méz már több évezrede velünk van: már az időszámításunk előtti hetedik évezredben is használtak méhviaszt, valószínűleg vízszigetelésre edényeken és egyéb kerámiákon. A későbbiekben ókori egyiptomiak áldozatként ajánlották fel isteneik számára, majd csatlakoztak a görögökhöz, rómaiakhoz és kínaiakhoz, akik sebek gyógyításánál, valamint láz és gyomorpanaszok kezelésénél vették hasznát.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a méz fogyasztása?

  • megelőzi a rákot és a szívbetegségeket;
  • csökkenti a fekélyeket;
  • enyhíti az emésztési problémákat;
  • szabályozza a vércukorszintet;
  • enyhíti a köhögést és a torokfájós panaszokat;
  • növeli a sportteljesítményt.

Mit mondanak az orvosok?

egy m\u00e9h beporz\u00e1s k\u00f6zben

Fotó: Unsplash/Meggyn Pomerleau

Ezek közül többet is kutatásokkal bizonyítottak, így az orvosok jogosan ajánlják, mint alternatív orvosság. Először is antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Több tucat baktériumtörzzsel szemben hatékonyan küzd. Ez a méhektől ered, ugyanis hidrogén-peroxidot raknak le a mézbe a beporzási idő alatt, emellé pedig adódik a természetes savasság. Ezek után érhető, hogy a történelemben miért használták gyakran sebgyógyításra. Az orvostudomány elismerte, hogy ez az anyag alkalmas a fekélyek, gyulladások és égési sérülések kezelésére is.

A CNN cikkében írt megfigyelések szerint sokszor jobban csillapítja a köhögést és a begyulladt torkot, mint a direkt erre a célra kifejlesztett gyógyszerek, mindemellett a gyors elalvásban is nagy segítséget nyújt a betegség idején. Fontos odafigyelni arra, hogy egyévesnél fiatalabb gyermekek ne egyenek mézet, mert botulizmust okozhat.

A listának még nincs vége

egy \u00fcveg m\u00e9z

Fotó: Unsplash/Benyamin Bohlouli

Három kutatás során azt vizsgálták, hogy a napi szintű mézfogyasztás mennyire befolyásolja a fizikai állóképességet. Az eredmények azt mutatták, hogy a méz legalább annyira segít, mint a glükóz és a cukros víz. Ezek a tanulmányok nem nyújtottak még elég bizonyítékot, így érdemes több kísérletet elvégezni, de az immunrendszer és az erőnlét közötti kapcsolat megkérdőjelezhetetlen, így valószínű, hogy ez az anyag segíthet a sportolóknak talpon maradni.

Elméletileg képes gátolni a rákos megbetegedéseket, segít a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében és megelőzi a szívbetegségeket is. Gyakorlatban ezeket az állításokat még csak állatokon, és kémcsövekben tesztelték, azok eredményei viszont pozitív hatást sejtetnek.