Pohár fröccsenő víz narancsszelettel, fekete háttér előtt

Egyszerű módszerrel távolíthatjuk el a mikroműanyagokat az ivóvízből

A mikroműanyagok apró darabkái jelentős mennyiségben jutnak be a testünk mélyére, leginkább az ételeink és italaink révén. A tudósok nemrég egyszerű és hatékony módszert találtak arra, hogy eltávolítsák őket a vízből.

A kínai Guangzhou Orvosi Egyetem és a Jinan Egyetem csapata lágy és kemény (ásványi anyagokban gazdagabb) csapvízzel is végzett teszteket, melyek felforralása előtt nano- és mikroműanyagokat (NMP-ket) adtak azokhoz, majd kiszűrték a kicsapódott anyagokat.

Egyes esetekben az NMP-k akár 90 százalékát is eltávolította a forralási és szűrési folyamat, bár a hatékonyság a víz típusától függően változott.

Ez az egyszerű vízforralási stratégia képes fertőtleníteni az NMP-ket a háztartási csapvízből, és potenciálisan ártalmatlaníthatja az NMP-k vízfogyasztással történő emberi bevitelét, írták a kutatók februárban közzétett tanulmányukban.

Az NMP-k nagyobb koncentrációját távolították el a kemény csapvízből vett mintákból, amelyekben a melegítés hatására természetes módon képződik vízkő (vagy kalcium-karbonát). A konyhai vízforralók belsejében gyakran látható meszes anyag a műanyag felületén képződik azáltal, hogy a hőmérséklet változása a kalcium-karbonátot kiszorítja az oldatból, így a műanyagdarabkák gyakorlatilag kéregbe záródnak.

Csapb\u00f3l poh\u00e1rba vizet t\u00f6lt\u0151 k\u00e9z

Fotó: Unsplash

Még a lágy vízben is, amelyben kevesebb kalcium-karbonát oldódik, az NMP-k nagyjából egynegyede került ki a vízből. A kutatók szerint a meszes műanyagdarabokat egy egyszerű szűrővel, például a tea szűrésére használt rozsdamentes acélhálóval keresztül lehetett eltávolítani.

Korábbi tanulmányok polisztirol, polietilén, polipropilén és polietilén-tereftalát darabkákat mértek az ivóvízben, amelyet naponta változó mennyiségben fogyasztunk. A kutatók kísérletükben még több nanoplasztik-részecskét adtak a vízhez, melyek száma hatékonyan csökkent.

„Úgy tűnik, hogy a forralt víz fogyasztása hosszú távon életképes stratégia az NMP-knek való globális kitettség csökkentésére”

– írták a kutatók.

Bár még mindig nem teljesen világos, mennyire károsítja ez a műanyag a szervezetet, azokat már összefüggésbe hozták a bélmikrobiom változásával és a szervezet antibiotikum-rezisztenciájával.

A legújabb tanulmány mögött álló csapat további, nagyobb mintával készített kutatásokat szeretne látni arról, hogy a forralt víz hogyan tarthatná távol a mesterséges anyagokat a szervezetünktől és esetlegesen ellensúlyozhatná a mikroműanyagok egyes riasztó hatásait.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash