Mosolygó nők egymás mellett

Így derítsd ki, milyen bőrtípusod van

Nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Számos különböző bőrtípus létezik, és annak ismerete, hogy mi melyikbe tartozunk, kulcsfontosságú annak ápolása szempontjából. A bőrtípus meghatározása azonban nem mindig olyan egyszerű. Egyes napokon meg vagyunk győződve arról, hogy zsíros a bőrünk, más napokon meg nem vagyunk biztosak benne.

Mutatjuk, hogyan lehet meghatározni a bőrtípusunkat.

A bőrtípust számos tényező határozza meg, beleértve a környezeti, hormonális és életmódbeli tényezőket is. Előfordulhat például, hogy a bőrünk túlnyomórészt száraz, de a menstruáció környékén zsíros napok jelentkezhetnek, és ennek megfelelően kell módosítanunk a bőrápolási rutinunkat.

A bőrtípus meghatározásához nagyon oda kell figyelni a bőr megjelenésére és tapintására. Ehhez Dr. Derrick Phillips, a CeraVe bőrgyógyász tanácsadója a tisztítást javasolja.

„Kezdje tiszta arccal, távolítson el minden sminket, szennyeződést, és néhány óra elteltével anélkül, hogy bármilyen terméket alkalmazna, figyelje meg, hogyan érzi magát a bőre. Olajos és pattanásra hajlamos, vagy feszes és pikkelyes? Az egész arcon ugyanaz, vagy különbözik az egyes területeken?”

Normális, hogy a bőr a havi ciklus során megváltozik a hormonoktól függően, így az állon vagy az állkapocsvonalon lévő furcsa foltok nem egyenlők a zsíros bőrrel.

1. Zsíros bőr

A zsíros bőrt a faggyú túltermelése okozza, amely a bőr faggyúmirigyei által termelt természetes olaj. A faggyú döntő szerepet játszik a bőr egészségének megőrzésében, de a túlzott termelés fényes vagy zsíros megjelenéshez, eltömődött pórusokhoz és aknés pattanásokhoz vezethet. A zsíros bőr fő jellemzői a következők:

 • A bőr mindenhol fényesnek tűnik, és zsírosnak tűnik, különösen a homlokon, az orron és az állon (T-zóna)
 • Látható és kitágult pórusok
 • Hajlamos fehér, mitesszerek és pattanások kialakulására
 • Kevésbé látható ráncok

2. Száraz bőr

Ennél a típusnál jellemző a nedvesség és a természetes olajok hiánya a bőrben, ami feszülést, érdességet, hámlást és néha még viszketést is okoz. Ez a bőrtípus gyakran hajlamosabb az irritációra és az érzékenységre, mivel védő funkciója megsérül. Íme, néhány árulkodó jel, hogy száraz bőrünk van:

 • A bőr feszes, hámló vagy érdes érzetű
 • Hiányzik belőle a természetes ragyogás
 • Irritáció vagy bőrpír jeleit mutathatja
 • Látható finom vonalak és ráncok
 • Hámló foltok a száraz bőrön

3. Normál bőr

Annak ellenére, hogy normálnak nevezik, ez a típus (a bőr teljes egyensúlyban van) rendkívül ritka. Lehet, hogy a T-zóna kissé zsíros, de összességében a faggyú és a nedvesség egyensúlyban van, és a bőr sem nem túl zsíros, sem nem túl száraz. A következő jellemzők gyakoriak a normál bőrűeknél:

 • A textúra sima és egyenletes
 • Kis pórusok, amelyek nem láthatók
 • Egészséges ragyogás
 • Sem feszes, sem olajos érzet nincsen
 • A pattanások és mitesszerek nem gyakoriak

4. Kombinált bőr

A kombinált bőr több bőrjellemző jelenlétét jelenti az arc különböző területein. Ez a bőrtípus két vagy több különböző bőrtípus keveréke, jellemzően zsíros és száraz vagy normál – a T-zóna általában zsíros, míg az orcák szárazak vagy normál típusúak lehetnek. A kombinált bőr fő jellemzői:

 • Olajos területek (általában a T-zóna) és egyéb száraz vagy normál területek
 • Érzékeny területek, különösen az arc száraz részein
 • Olajos T-zóna, amely fényt, kitágult pórusokat és pattanásokat okozhat
 • Egyenetlen bőrtextúra, simább és durvább területekkel

Ha a bőrünk negatívan reagál bizonyos bőrápoló termékekre vagy környezeti tényezőkre, ami bőrpírt, viszketést vagy égést okoz, akkor valószínűleg érzékeny a bőrünk. Ez bármilyen bőrtípusnál előfordulhat.

Több tényező is meghatározhatja a bőrtípust, mely életünk során változhat, például az életkor előrehaladtával. A legfontosabb, hogy olyan bőrápolási rutint találjunk, amely megfelel a bőrünknek a jelenlegi állapotában.

A hormonok nagy szerepet játszanak a bőrtípusban; ha magasabb a progeszteron- és/vagy tesztoszteronszintünk, akkor a bőrünk valószínűleg zsírosabb, míg az ösztrogén ragyogóvá teszi azt. Ez az oka annak, hogy a nők menstruációs ciklusa során a bőrtípus megváltozik vagy a várandósság alatt a valaha volt legegészségesebbnek tűnik a magas ösztrogénszintnek köszönhetően, míg a menopauza utáni időszakban a szárazság a jellemző, az említett hormonok szintjének csökkenésével.

Az életmódbeli tényezőket is érdemes figyelembe venni. Az alvás fontos a bőr egészsége szempontjából, és bőrünket egészségesebbnek és kiegyensúlyozottabbnak fogjuk találni, ha 7-9 órát alszunk éjszakánként. Emellett az étrend, a stressz, a napsugárzás és az alkoholfogyasztás is hatással lehet a bőrünk állapotára.

A túlzott napozás korai öregedést, kiszáradást és napfoltokat okozhat, míg a krónikus stressz felszabadítja a kortizolt, ami fokozott olajtermeléshez és pattanásokhoz vezethet. A környezeti tényezők, például az időjárás, a hőmérséklet és a szennyezettség szintje szintén a bőr típusának és állapotának megváltozásához vezethet.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock