Arcát ápoló nő a tükör előtt

Valószínűleg rossz sorrendben alkalmazod a bőrápolási termékeid

Ha bőrápolásról van szó, a megfelelő rutin megtalálása óriási különbséget jelenthet a bőrünk számára. De honnan tudjuk valójában, hogy melyik rutin a megfelelő számunkra?


Jayde Taylor bőrgyógyász szerint kevésbé a termékek típusáról van szó, amiket a bőrünkre kenünk, hanem inkább a termékek sorrendjéről.

Taylor a TikTok-on közzétett videóban a termékek helyes alkalmazási sorrendjét mutatta meg, miután egyik követője megkérdezte tőle, hol kell alkalmaznia a hialuronsavat a rutinjában. A szakértő válasza sokakat meglephet, szerinte szinte minden videó, amit valaha is látott egy bőrápolási rutinról és a termékek használatának sorrendjéről, nem volt helyes vagy konkrét.

@drivenbybeauty Replying to @Lauren This is the correct skin care routine and product order based on dry skin and oily skin. What order does my skincare go in for the morning? Can you apply vitamin c and Niacinamide? Do I double cleanse? When should I double cleanse? Skincare for beginners. #skincareroutine #skincareorder #skincarestepsinorder #skincaresteps #skincareexpert #teenageskincare #matureskin #skincareforbeginners ♬ Still D R E, - 颜妹

A reggeli rutinban a bőrünk megtisztítása után fújjunk rá egy arcpermetet, ami vízmegkötő összetevő a hidratáláshoz.
Míg a következő lépés a C-vitamin az oxidációhoz, Taylor hangsúlyozza, hogy a szabály más, attól függően, hogy a C-vitaminos szérumunk víz vagy olajalapú.

„Először az összes vizes alapú terméket kell alkalmaznunk, mielőtt bármilyen olaj- vagy krémalapú terméket használnánk”

– magyarázza.

Ez azt jelenti, hogy akiknek vízbázisú C-vitaminjuk van, akkor az arcpermet után alkalmazhatják a terméket. Az olaj alapú C-vitamin szérumot használóknak azonban várniuk kell, és először a többi vízalapú vagy könnyű, átlátszó zselés terméküket kell alkalmazniuk.

„Itt az ideje a hialuronsavnak és a niacinamidoknak: a világos géleknek. Ha van belőlük néhány, akkor vastagság alapján alkalmazhatod őket.”

A vastagság alapján történő felvitelkor a szakértő azt tanácsolja, hogy a legvékonyabb terméktől a legvastagabb felé haladjunk sorrendben.

Reggeli bőrápolási rutin olaj alapú termékekkel 

Az olaj alapú C-vitaminos termékekkel rendelkezőknek a következő lépéseket kell követniük:

 • Tisztítás
 • Arcpermet
 • Hialuronsav/niacinamid
 • Olaj alapú C-vitamin
 • Hidratáló
 • SPF

Reggeli bőrápolási rutin vízbázisú termékekkel 

Alternatív megoldásként a vízalapú C-vitaminos termékkel rendelkezőknek az alábbi lépéseket kell követniük:

 • Tisztítás
 • Arcpermet
 • C-vitamin
 • Hialuronsav/niacinamid
 • Hidratáló
 • SPF

Éjszakai bőrápolási rutin zsíros és száraz bőrre

@drivenbybeauty Replying to @ksbergslien Aw thanks babe ♥️ How to use retinol or tretinoin at night and what order should they go in? What shoukd my skincare order be if I am using retinol or tretinoin? How to avoid retinoic dermatitis or a retinoic reaction? #nightimeskincareroutine #tretinoinexpectations #retinolskincareroutines #nightimeskincare #skincareorder #skincareregimentthatworks #retinolroutine #skincaresteps #retinol #tretinoinforbeginners #howtouseretinol ♬ Vintage Culture, Bruno Be - AJIMUSTANG&南辰Music

Taylor szerint ugyanezek a szabályok érvényesek az éjszakai rutinra is, de más termékekkel.

Ha zsíros a bőrünk, akkor a tisztító után használjunk tonikot, majd retinolt, ha pedig száraz a bőrünk, akkor az arcpermet után esszenciákat, géleket és retinolos olajat.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock