Ha jót szeretnél aludni, ezektől a tárgyaktól szabadulj meg

Ha jót szeretnél aludni, ezektől a tárgyaktól szabadulj meg

A minőségi alvás kulcsfontosságú az egészségünk érdekében. Vannak azonban olyan tárgyak, amik megnehezítik a pihentető alvást és a legtöbb embernél ott lapulnak a hálószobában.


Íme 5 dolog, aminek semmi keresnivalója az ágyad közelében:

1. Telefon

Biztosan te is számtalanszor hallottad már, de nem lehet elégszer megismételni, hogy a telefon megzavarja a minőségi alvást. A kék fény megzavarhatja a cirkadián ritmusodat, az értesítések pedig ébren tarthatják az agyadat, és ha a telefon a közelben van, sokkal valószínűbb, hogy használni fogod.

2. Televízió

Ez a pont valószínűleg sokaknak nem lesz szimpatikus, de a tévék is akadályozzák a pihentető alvásunkat. A Michigani Egyetem és a belgiumi Leuven School for Mass Communication Research 2017-es kutatása szerint a tévéző emberek 98 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek rossz alvástól, mint azok, akik nem tévéznek alvás előtt.

3. Illóolajok

Az illóolajok párologtatását sokan rosszul használják. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen illatokat viszel be a hálószobádba. Az, ami a nappaliban fertőtlenítésként működik, az a hálószobában nem feltétlenül jó és akadályozhatja az alvásodat is. Kerüld éjszakára a jázmin, citrom, rozmaring és borsmenta illóolajokat.

4. Órák

A digitális kijelzős óráknak (és igazából bármilyen típusú, világítós órának) nincs helyük az éjjeliszekrényen. Az órák által kibocsátott fény zavarhatja az alvást. Egy analóg óra már jobban működhet, ha nincs kattogó hangja.

5. Étel

Ne egyél az ágyadban. De tényleg ne. A szagok, morzsák, kiömlött ételek és egyéb ételmaradékok az ágyban a pihenés ellenségei.

Nyitókép: Shutterstock

(AT)