útifű maghéj

Jóval több, mint emésztésjavító csodaszer − az útifű maghéj 5 jótékony hatása

Bármennyire is igyekszünk mindent megtenni testünk egészségének megőrzése érdekében − rendszeresen mozogni, jól aludni, kezelni a stresszt és kiegyensúlyozottan táplálkozni −, ez nem kis feladat, és normális, hogy nem mindig sikerül teljesen hűnek maradni elhatározásainkhoz.


Az alapvető vitamin és ásványi anyag bevitellel például sokan küzdünk, különösen, ha a rostokról van szó: a Texas Woman's University kutatóinak nagyszabású tanulmánya szerint a felnőttek mindössze 7%-a éri el a napi rostbeviteli célját (25 g a nőknél és 31 g a férfiaknál). A rostok a zökkenőmentes emésztéstől kezdve a vércukorszint szabályozásáig sok mindenben szerepet játszanak, ezért törekedni kell rá, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk belőlük.

Ne lepődj meg, ha a táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy a rostbevitel növelése érdekében próbáld ki az útifű maghéj lisztet.

Az útifű maghéj különösen hasznos lehet azoknak, akiknek székrekedésük, magas koleszterinszintjük vagy cukorbetegségük van

− mondja Amy Richter dietetikus szakember.

Hogy segítsünk képbe kerülni, összegyűjtöttünk minden hasznos tudnivalót az útifű maghéjról, a wellness-világ felkapott új kiegészítőjéről.

​Mi az az útifű maghéj?

Az útifű maghéj a plantago ovata cserje magjainak héját jelenti, amely Indiában és Pakisztánban őshonos. Egész héjak, porok és kapszulák formájában is megtalálható az egészségügyi boltokban. A porokat vízbe, gyümölcslébe vagy más folyadékba keverhetjük, de összetevőként is használható − textúrája miatt kenyerek készítésénél működik a legjobban. Azok számára, akik inkább gyorsan lenyelnének egy tablettát, a kapszulák nyújtanak kényelmes megoldást.

Az útifű maghéj egészségügyi előnyei:

​1. Csökkentheti a koleszterinszintet

\u00fatif\u0171 magh\u00e9j liszt

Fotó: Shutterstock

Az útifű maghéj olyan, mint egy apró seprű az emésztőrendszerben, amely felsepri a táplálékkal bevitt koleszterint, és kiviszi a szervezetből. Ez arra kényszeríti a szervezetet, hogy a vér koleszterinjét használja fel az elveszett koleszterin pótlására, így hatékonyan csökkenti az általános szintet. Ezzel segíthet megelőzni az ateroszklerózissal járó szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

​2. Segíthet a vérnyomás csökkentésében

Tanulmányok kimutatták, hogy az útifű maghéj képes lehet csökkenteni a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél. A rostok általában véve is kis mértékben vérnyomáscsökkentő hatásúak. A magas vérnyomás pedig a szívbetegségek egyik kockázati tényezője.

​3. Javíthatja az emésztőrendszer egészségét

A hasmenéssel és székrekedéssel küzdők számára az útifű maghéj megteszi a hatását. Ennek oka, hogy magas benne az oldható rostok egyik speciális típusa, amely viszkózus, így gélt képez az emésztőrendszerben. Képes megkötni a laza székletet, és növeli a székletben lévő víz mennyiségét, így segítve annak könnyebb kiürülését. Nem nagyon erjeszthető a bélben, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy hozzájárul a gázképződéshez és a puffadáshoz.

​4. Segíthet a vércukorszint kezelésében

Az útifű maghéj sikeres beavatkozásnak bizonyult a cukorbetegek körében − lassítja a szénhidrátok emésztését és felszívódását, így segít megelőzni a vércukorszint étkezések utáni kiugrását.

​5. Segíthet a fogyásban?

Az utóbbi időben úgy is emlegették a kiegészítőt, mint „a szegény ember Ozempicjét", de nincs elég információ ahhoz, hogy megfelelően alátámasszuk az összefüggést az útifű maghéj és a fogyás között.

Desiree Nielsen dietetikus szakember szerint az útifű maghéjhoz hasonló rostok teltségérzetet okozhatnak, ami segíthet az adagok szabályozásában.

​Milyen mellékhatásai lehetnek az útifű maghéj szedésének?

\u00fatif\u0171 magh\u00e9j egy \u00fcvegben, mellette poh\u00e1rban v\u00edzzel \u00f6sszekeverve

Fotó: Shutterstock

Az útifű maghéj mellékhatásai enyhék, de a szakértők szerint felléphetnek gázok, puffadás és hasi kellemetlenségek. A szakértő egyetértenek abban, hogy igyunk egy pohár vizet minden teáskanál útifű maghéjra, mivel ha nem hidratálunk eléggé, a végén székrekedés léphet fel.

Mennyi útifű maghéjat érdemes szedni?

Az útifű maghéj tipikus napi adagja általában napi egy-három teáskanál, de kezdj kis mennyiséggel, mondjuk egy teáskanállal, és fokozatosan növeld az adagokat.

Kinek nem szabad szednie?

Akinek bélelzáródása, súlyos székrekedése vagy nyelési nehézségei vannak, kerülje az útifű maghéjat. Gyomor-bélrendszeri betegségek, például a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség fellángolása idején sem ajánlott. A vastagbél- vagy végbélrákban szenvedőknek szintén konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt szedni kezdenék.

Forrás: Good Housekeeping

Nyitókép: Shutterstock