Koktélok cseresznyével

Imádják a TikTok új mocktail-trendjét a rossz alvók

Ha már minden létező illóolajat, természetes szert, súlyozott takarót és a Google összes légzéstechnikáját kipróbáltad a jó alvás érdekében, ne csüggedj, sokkal egyszerűbb megoldás is létezhet.


Mint szinte mindenre, az álmatlanságra is megoldást nyújt a TikTok egyik legújabb trendje. Az úgynevezett Sleepy Girl Mocktail (álmos lány mocktail) elalvást segítő édes ital vírusként terjed a közösségi médiaplatformon, miután Gracie Norton wellness-influenszer kipróbálta, és azt állította, hogy az ital élete legjobb alvását eredményezte,

A trendet valójában a Calee Shea TikToker ndította el, aki még januárban osztotta meg a mocktail receptet, melyet azóta több százezren osztottak meg az oldalon.

De mi is pontosan az a Sleepy Girl Mocktail? Az ital három fő összetevője a tiszta meggylé, a magnéziumpor és némi Olipop szóda, melynek helyettesítőjeként használhatunk San Pellegrinót is.

Az elmélet szerint a fanyar cseresznyelé természetes módon triptofánt és melatonint tartalmaz, amelyek mindkettő hozzájárulhat az alváshoz, míg a magnézium az ellazulás érzését kelti.

„A cseresznyelevet és a magnéziumot alvásjavító tulajdonságaikról ismerik, és ha mindkettőt egy italban fogyasztjuk, akkor lefekvés előtt tökéletesnek tűnik, ha mély alvásra vágyunk. A cseresznyelé triptofán nevű aminosavat tartalmaz, amely elfogyasztva melatoninná és szerotoninná alakítható, mindkét alapvető neurotranszmitter segít csökkenteni a stressz-szintet, és elősegíti a relaxációt”

– mondta el David Wiener, a Freeletics fitneszalkalmazás táplálkozási szakértője.

Wiener szerint a magnézium egy másik hasznos kiegészítő a jobb alvás érdekében, mivel segíti belső alvás-ébrenlét ciklusainkat, a paraszimpatikus idegrendszer beindításával, amely segít a relaxációban. Továbbá a magnézium-kiegészítők segíthetnek stabilizálni a vércukorszintet, a vérnyomást, valamint az izom- és idegműködésedet, ami összességében jobb alvásmintát ösztönöz.

Ez azonban nagyban függ attól, hogy milyen magnézium-kiegészítőt szedünk, ezért Wiener azt javasolja, hogy kerüljük a magnézium-oxidot, és válasszuk helyette a magnézium-citrátot vagy -karbonátot.

„Ami a szódát illeti, nincs nagy hatással az alvásra, de általában kellemesebb ízt ad. Eredetileg a trend arra ösztönzi az embereket, hogy prebiotikus üdítőt igyanak, azonban sokszor cukros üdítőt adnak az italhoz, ami az alvásjavító előnyökkel ellentétes hatást válthat ki, ezért mindenképpen cukormentes opciót válassz. Hasonlóképpen, ha túl sok fanyar cseresznyelevet adsz a mocktailhoz, az megemelheti a vércukorszintedet, ami káros lehet a jó alvás szempontjából”

– magyarázta Wiener.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock