kézzel mosogat egy nő

Ezért nem érdemes kézzel mosogatni az edényeket

Még mindig inkább kézzel mosogatsz, ahelyett, hogy betennéd az edényeket a mosogatógépbe? Ha eddig nem győződtél meg róla, hogy érdemesebb lenne azzal tisztítani a konyhai eszközöket, most hozunk öt, szakértő által jóváhagyott okot, amiért itt lenne az ideje letenni a szivacsot és beszerezni egy mosogatógépet.



A kézi mosogatás nem a legkedveltebb munka, de ha sokáig nem volt mosogatógéped, megszokod. Aztán hiába lesz új konyhád, benne a vadiúj géppel, még mindig nem könnyű változtatni. Szeretjük még mindig kézzel mosogatni az edényeket. Szinte igazi kikapcsolódás, meditatív tevékenység.

De a szakértők szerint valójában jobb, ha mosogatógépet használunk. Alicia Sokolowski takarítási szakértő az AspenClean környezetbarát tisztítószerek és takarítási szolgáltatások alapítója és társ-vezérigazgatója most megosztja velünk az emögött húzódó valódi okokat is.

​Miért jobb a mosogatógép a kézi mosogatással szemben?

Sokolowski szerint ennek több oka is van. Bár csábító azt gondolni, hogy néhány edény gyors kézi mosogatása jobb, mint a mosogatógép bepakolása, ha az összképet nézzük, a mosogatógép egyértelműen nyer. Olvasson tovább a részletekért!

​Vizet és energiát takaríthatsz meg

Sokolowski szerint a mosogatógépek lényegesen kevesebb vizet és energiát fogyasztanak, mint a kézi mosogatás, különösen akkor, ha teljesen megtöltöd a gépet, és energiatakarékos módot használsz.

Átlagosan egy mosogatógép körülbelül 10-20 liter vizet használ el mosási ciklusonként, míg a kézi mosogatás könnyen akár 100 litert is elhasználhat munkamenetenként, attól függően, hogy mennyi ideig hagyjuk folyni a vizet

− mondja. A sok meleg víz pedig az energiaszámlát is megnöveli.

Ha mégis kézzel mosogatsz, takaríts meg vizet és energiát azzal, hogy két mosogatótálat vagy tálalótálat használsz ahelyett, hogy folyamatosan folyatnád a vizet. A Michigani Egyetem tanulmánya szerint a hagyományos kézi mosogatáshoz képest kétharmaddal kevesebb üvegházhatást okozó anyagot bocsátunk ki, ha az edényeket az egyik mosogatómedencében elmosogatjuk, a másikban pedig elöblítjük.

​Az edények tisztábbak lesznek

egy n\u0151 ed\u00e9nyeket tesz egy mosogat\u00f3g\u00e9pbe

Fotó: Shutterstock

Előfordult már, hogy elővettél egy kézzel mosogatott edényt a szekrényből, és észrevettél egy beszáradt ételfoltot vagy egy nagy csíkot, amit a konyhai szivaccsal való súrolás során kihagytál? Vagy talán csak teljesen elfelejtetted, hogy a tányérok hátulját is el kell mosogatni. A mosogatógép azonban nem felejti el.

A mosogatógépeknek egy feladata van: tisztára mosogatni az edényeket. Az erős vízsugarak, a forró víz és a rendkívül erős mosogatószerek fizikailag jobban lesikálják az edényeket, mint ahogyan a konyhai szivacs valaha is képes lenne.

​Munkaerőt takaríthatsz meg


A mosogatógép használata megszabadít az edények ismétlődő súrolásától, öblítésétől és szárításától, így végső soron időt takarítasz meg

− mondja Sokolowski. Csak töltsd meg, nyomd meg a gombot, és néhány óra múlva gyere vissza az edényekért. Ez rengeteg időt jelent, amit mással is el lehet tölteni, mint hogy a mosogató mellett állsz.

​Jobban fertőtlenít

Beteg gyerek van a házban? Ideje elmosogatni azokat az undorító kutyatálakat? Ha a baktériumcsökkentésről van szó, a mosogatógép a jobb választás.

A kézmosáshoz használt szivacs a Duke Egyetem kutatói szerint köbcentiméterenként 54 milliárd baktériumnak adhat otthont. Sőt, a szivacs szerkezete jobban szaporítja a baktériumokat, mint egy Petri-csésze!

Ehelyett nézd meg, hogy a mosogatógépedben van-e fertőtlenítő beállítás. Ha az utolsó öblítési hőmérséklet 65 fok, az garantálja a baktériumok 99,999%-os csökkentését. A mosogatógépek alapvetően magasabb hőmérsékletre tudják melegíteni a vizet, mint a kézmosóvíz. Ezért a mosogatógép jobb választás a cumisüvegek, a háziállatok tálkáinak és a beteg családtagok által használt edények fertőtlenítésére.

​Megelőzi a száraz, repedezett kezeket

sz\u00e1raz kez\u00e9t keni egy n\u0151

Fotó: Shutterstock

Egy újabb előny: a mosogatógép nem csak hatékonyabban tisztítja meg az edényeket, mint a kézi mosogatás, de van még egy előnye.

A mosogatógép használata megóvja a kezét a forró víz és a mosogatószer okozta irritációtól és szárazságtól

− mondja Sokolowski.

​Érdemes kézzel elöblíteni bizonyos tárgyakat, mielőtt a mosogatógépbe tesszük őket?

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha nem mosogatjuk el kézzel az edényeket a mosogatógépbe rakás előtt. A mai mosogatógépek érzékelik a rakomány szennyezettségi szintjét; ha a gép úgy gondolja, hogy az edények nem nagyon szennyezettek, előfordulhat, hogy nem tisztítja meg őket olyan jól. Ráadásul a mosogatószerek enzimeket és felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy kölcsönhatásba lépjenek az ételmaradékokkal, így az előöblítés vagy kézi mosogatás valójában kontraproduktív.

Természetesen vannak kivételek, gondoljunk csak az odaégetett lábasokra és a zsíros tepsikre. A rásült ételek gyakran igénylik az előzetes kaparást vagy áztatást, hogy ne hagyjanak maguk után maradványokat. Az is jó ötlet lehet, ha kézzel mosod el a nagyméretű tárgyakat, amelyek túlzsúfolttá tehetik a mosogatógépet, csökkentve annak hatékonyságát a többi edénnyel szemben.

Forrás: Reader's Digest

Nyitókép: Shutterstock