Mosógép dobja belülről, benne ruhák

5 dolog, ami meghibásodást okozhat a mosógépben

Amellett, hogy a ruhákon lévő címkék utasítása szerint ápoljuk azokat, arra is érdemes figyelni, hogy a mosógépet ne károsítsa semmi. Az alábbi tárgyakat éppen ezért soha ne tegyük a mosógépbe, mert nagy problémát okozhatnak.

1. Túl sok mosószer

A több mosószer használata nem eredményez tisztább ruhákat, sőt. A legrosszabb dolog, amit tehetünk a mosógéppel, hogy túl sok mosószert használunk, mivel az olaj alapú, ezért nem öblíthető ki könnyen és felhalmozódik a gépben. Nem meglepő, ha idővel penészes szagot kezdünk érezni a mosógépben.

Egy teljes adag mosáshoz körülbelül 2 evőkanál mosószerre van szükség. Ha kevesebb mosószert használunk, a gép tovább bírja, és a ruháknak is jót tesz.

A mosószer típusát is figyelembe kell venni. Sokan inkább mosószappant ajánlanak a mosószer helyett, mert az kevesebb vegyi anyagot, így kevesebb olajat is tartalmaz, és jobban kíméli a gépet. Míg a mosószappanban van a legkevesebb vegyszer, a növényi alapú, hipoallergén és a baba mosószerek szintén kevésbé olajosak, mint a hagyományos mosószerek.

Ha a baj már megtörtént, ne aggódjunk, az valószínűleg visszafordítható. Amint következetesen kevesebb mosószert használunk újra, a lerakódás idővel kimosódik. A gépen általában van egy „tisztítási beállítás” (csak forró víz) is, amelyet pluszban használhatunk. Érdemes legalább havonta egyszer vagy 30 ciklusonként tisztítani a mosógépet ezzel a menettel.

2. Öblítők és illatgyöngyök

Bár ezek használata után nagyon finom lesz a ruhák illata és tapintása, károsak lehetnek a gépedre, mivel lebontják az érzékelőket és eltömítik a tömlőket.

Ehelyett, ha puhítani szeretnénk a ruháinkat és megszüntetni a statikus feltöltődést, tegyünk egy alumíniumfóliagolyót a szárítóba, az illatosítás érdekében pedig illóolajokat tenni egy gyapjúgombolyagra, és azzal együtt szárítani a ruhákat.

3. Különösen az apró tárgyak (például a babazoknik, lábzoknik, alsóneműk, cipőfűzők és zsebkendők)

Minden mosás során eltűnik egy-egy zokni? Az ilyen és ehhez hasonló apró tárgyak valóban „elveszhetnek” a mosógépben, mert megakadhatnak a kis zugokban és résekben és a tömlőben kötnek ki, ami pedig dugulást okozhat a gépben.

Tegyük az apró tárgyakat mosás előtt egy hálós szennyestartó zsákba, ez megakadályozza, hogy a gép apró részeibe szoruljanak, de a zoknik párosításában is hasznos lehet.

4. Cipők

Néhány cipő az ápolási utasítása szerint mosógépben mosható. De hogy ne okozzanak kárt a gépben, egy hálós ruhazsákban vagy párnahuzatban kell őket hideg, kíméletes mosási ciklusban tisztítani.

Ez segít megakadályozni, hogy erőteljesen végigdobálják a dobot. Emellett érdemes néhány régi törölközőt vagy ruhát tenni mellé a dobba, hogy segítsük a terhelés kiegyensúlyozását.

5. Fémtárgyak (pl. övcsatok, merevítős melltartók, érmék és kulcsok)

A fémtárgyaktól behorpadhat a dob, és esetleg megrepedhet a gép ajtaja. Mindig ürítsük ki a zsebeinket, hogy elkerüljük a véletlenül kimosott tárgyakat (például pénzérméket és kulcsokat), és itt is érdemes mosózsákot használnunk.

A nehéz hardverrel, például cipzárakkal ellátott kabátok szintén megkarcolhatják a mosógépet. Ehelyett ezeket kézzel kell mosni vagy szakszerűen tisztítani.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock