Színes műanyag zacskók fehér háttér előtt

5 hasznos tipp, hogy csökkentsük a műanyag használatát

A műanyag az egyik legtöbbet gyártott anyag, és a legkevésbé újrahasznosított. A 2018-ban előállított műanyagnak mindössze 8,6%-át hasznosították újra. Mivel a sampontól kezdve a salátazacskóig minden műanyagba van csomagolva, lehetetlennek tűnhet elkerülni, hogy ne jusson valamennyi az otthonunkba. De számos módja van annak, hogy csökkentsük a rendszeresen használt műanyag mennyiségét.


A műanyagcsökkentés megóvhatja a hulladék mennyiségét és korlátozhatja a kibocsátást

A környezetre és az emberi egészségre a műanyaggyártás minden egyes szakasza hatással van: a műanyag előállításához szükséges nyersanyagok kitermelése, a műanyag feldolgozása, valamint a mikroműanyagok levegőbe és vízbe kerülése.

Mivel a világon évente több mint 400 millió tonna műanyagot állítanak elő, rengeteg erőforrást használnak fel és hatalmas szennyezés keletkezik. Az Egyesült Államokban becslések szerint minden egyes ember évente több mint 130 kiló műanyaghulladékot termel.

Az egyik, aggodalomra okot adó probléma, amit ez a sok hulladék jelent, a mikroműanyagok. Ezek az 5 milliméternél kisebb méretű műanyag részecskék megtalálhatók a vízben, a levegőben és a szárazföldön. Ez a szennyezés káros a környezetre, az állatokra és az emberi egészségre, olvasható a Healthline cikkében.

Ráadásul a műanyag előállításához nem megújuló fosszilis tüzelőanyagok felhasználására van szükség. A fosszilis tüzelőanyagok elégetése mérgező gázokat, például nitrogént és ammóniát juttat a légkörbe, hozzájárulva a szmog és a savas eső kialakulásához.

Arról nem is beszélve, hogy a műanyaggyártás elszívja bolygónk természeti erőforrásait. A világ kőolajkészletének négy százalékát műanyag előállítására használják fel, és további 4 százalékát a műanyag gyártásának energiaellátására. Mivel az egyszer használatos műanyag az összes előállított műanyag 40%-át teszi ki, az erőforrások pazarlása gyorsan összeadódik.

Mivel a műanyag biológiailag nem bomlik le, megszabadulni tőle csak úgy lehet, ha a hulladéklerakókban hagyjuk állni, ahol felmelegszik és mikroműanyagokra bomlik, szennyezve a levegőt és a vizet. A műanyag elégetése mérgező gázokat bocsát ki a környezetbe, amelyek aztán a vízfolyásokba, a növényekbe és végül a testünkbe kerülnek.

Ha kevesebb műanyagot használunk, csökken a műanyag előállításának szükségessége, megóvjuk a fosszilis tüzelőanyagokat, korlátozzuk a veszélyes gázok kibocsátását, és megakadályozzuk, hogy a hulladék a levegőbe, a vizekbe és a földbe kerüljön.

Az alábbiakban 5 tippet mutatunk, mellyel csökkenthető a műanyaghasználat.

1. Fektessünk be újrahasználható bevásárlótáskákba

Becslések szerint évente 5 billió műanyag zacskót használnak. A műanyag zacskók környezetre gyakorolt hatása olyannyira súlyossá vált, hogy számos államban betiltották az egyszer használatos műanyag zacskókat. Számos más állam a hatékonyabb újrahasznosítási programok megvalósítására összpontosít.

Váltsunk olyan bevásárlótáskára, amelyet újra és újra felhasználhatunk. A pamutból, kenderből vagy zsákvászonból készült újrahasználható szatyrok lehetnek a legjobb választás, mivel ezek könnyebben újrahasznosíthatók, amikor az élelmiszerek szállítására szánt élettartamuk véget ér.

Ha gyakran vásárolunk gyümölcsöket és zöldségeket, hagyjuk ki a műanyag zacskókat, használjunk helyettük újrafelhasználható hálós tasakokat, vagy készítsünk sajátot.

2. Búcsú az eldobható eszközöktől

Ha a szemetesünk tele van műanyag evőeszközökkel, poharakkal, szívószálakkal és tányérokkal, akkor nemcsak a szeméttelepeket és a vízfolyásokat szennyezzük műanyaggal, hanem a pénzünket is kidobjuk velük együtt.

Az Ocean Conservancy által szervezett 2019-es Nemzetközi Parti Tisztogatás 23 333 816 kilogramm szemetet szedett össze a partokról és a vízi utakról. Ez több mint 2,6 millió darab műanyag evőeszközt, poharat és tányért tartalmazott. A koronavírus-járvány idején exponenciálisan megnőtt az eldobható műanyag evőeszközök népszerűsége, a becslések szerint 2021 augusztusáig 8,4 millió tonna, a világjárványhoz kapcsolódó műanyaghulladék keletkezett.

Mivel sok vállalkozás az újrahasználható evőeszközök és tányérok szennyeződésének elkerülése érdekében az eldobható eszközökhöz fordult, az étkezések a korábbinál több műanyaghulladékhoz vezettek.

Ahelyett, hogy egyszer használatos étkészletet vásárolnánk, fektessünk be olyan poharakba, tányérokba, szívószálakba és evőeszközökbe, amelyek moshatók és újrafelhasználhatók. Bár a mosogatás vagy a mosogatógép be- és kirakodása nem mindig szórakoztató, a műanyagot távol tartja a hulladéklerakóktól és a tengerpartoktól. Ha pedig étteremben eszünk, csomagoljunk a táskánkba egy villát vagy evőpálcikát és egy újrahasználható szívószálat.

3. Ügyeljünk a csomagolásra

A legtöbb élelmiszerboltban lehetetlen megúszni a műanyagmentes csomagolást. Bár a műanyag kényelmesebbé teszi a vásárlást, de a kényelem extra hulladékkal jár. Próbáljunk olyan termékeket vásárolni, amelyek nincsenek előrecsomagolva, és tegyük a magunkkal vitt vászonszatyorba.

Ha csomagolt élelmiszert vásárolunk, lehetőleg üveg-, papír- vagy alumíniumcsomagolásban árultakat válasszunk. Ezek az alternatív élelmiszercsomagolások könnyebben újrahasznosíthatók, mint a műanyag.

4. Zöldítsük fel a szépségápolási rutinunkat

Valószínűleg számos műanyag lapul a fürdőszobapulton vagy a kád szélén. A hulladékmentes és fenntartható életmód mozgalmak az elmúlt években egyre nagyobb lendületet kaptak, és magukkal hozták a fenntarthatóbb szépségápolási és higiéniai termékek hullámát.

Cseréljük le a műanyag szappan- és samponpalackokat papírba csomagolt termékekre és szilárd samponokra. A menzesz idején pedig fontoljuk meg, hogy betét vagy tampon helyett beruházunk egy újrafelhasználható menstruációs kehelybe vagy egy menstruációs bugyiba.

Ezekkel a cserékkel nem csak a műanyaghulladékot spórolhatjuk meg, de hosszú távon nagy pénz- és helymegtakarítást is eredményeznek.

5. Vigyük magunkkal a saját palackunkat

Ha a napi nyolc pohár vizet műanyag palackokból szerezzük be, a vízzel kapcsolatos szokásaink, bár jót tesznek nekünk, károsíthatják a környezetet. Bár a palackozott víz mentőöv lehet azok számára, akik egyébként katasztrófa, lakóhely vagy egyéb körülmények miatt nem jutnak biztonságos vízhez, sokak számára mindennapos fogyasztási cikké vált, ami környezeti kockázatokat rejt magában.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a műanyag palackozott víz nem biztos, hogy jót tesz a szervezetünknek sem. 11 különböző márkájú, 9 ország 19 különböző helyéről vásárolt palackozott vizet vizsgáltak, és kiderült, hogy mikroműanyagokat tartalmaz. Bár a tanulmány szerzői szerint nem sokat tudunk arról, hogy a mikroműanyagok fogyasztása hogyan hathat az emberi egészségre, és további kutatásokra van szükség, jó okunk lehet arra, hogy lehetőség szerint korlátozzuk a palackozott víz használatát.

Mivel naponta 70 millió eldobható vizes palackot használnak és dobnak ki, a mikroműanyagok folyamatosan töltik fel a hulladéklerakókat és a vízfolyásokat. A gyártástól és a szállítástól kezdve a hulladékköltségekig a palackozott víznek környezetvédelmi ára van. Spanyol kutatók megállapították, hogy a palackozott víz környezeti hatása 1400-3500-szor nagyobb, mint a csapvízé.

Ha aggályaink vannak a csapvíz ízével vagy biztonságával kapcsolatban, ellenőriztessük azt a városi hivatalban, és szereltessünk be szűrőt, vagy használjunk vízszűrővel ellátott kancsót. Ezzel megspórolhatjuk a műanyaghulladékot, és kéznél lesz a kiváló ízű víz.

Nyitókép: Shutterstock