Mikróba műanyag dobozban lávő ételt betevő kezek

Ezért felejtsd el a műanyag dobozok mikrózását

Kifejezetten rosszat tesz az egészségnek.

A műanyag mikohullámú sütőben melegítése során több milliárd mikroszkopikus részecske kerülhet az ételekbe, ezek a mikro- és nanoműanyagok pedig súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek, írja a haszon.hu.

Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke előadásaiban többször felhívta a figyelmet a mikroműanyagok egészségkárosító hatásaira, például:

  • a férfiak nemzőképességének csökkenését okozhatja
  • az agyba kerülve Parkinson-kórt okozhat
  • már az emberi méhlepényben is megtalálható a mikroműanyag, így az újszülöttek ezzel jönnek a világra.

A szakértő elmondása szerint a mikroműanyag szabad szemmel nem látható és nem bomlik le, csupán 5 milliméternél kisebb darabokká esik szét fizikai és kémiai behatások révén (az egy mikrométernél (μm) kisebb részecskék a nanoműanyagok).

Az egyesült államokbeli Nebraska-Lincoln Egyetem kutatócsoportja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által korábban biztonságosnak minősített, polipropilénből és polietilénből készült bébiételtartályokkal végzett kísérleteket.

A kiválasztott tartályokat egy 1000 wattos mikrohullámú sütőbe helyezték, majd 3 percen át melegítettek bennük különböző folyadékokat, amelyeket később laboratóriumban elemeztek.

Az eredmény megdöbbentő volt – egy négyzetcentiméternyi műanyagból 4,22 millió mikroműanyag és 2,11 milliárd nanoműanyag részecske szabadult fel és került az élelmiszerbe a melegítés során.

Olasz kutatók korábban vizsgálatuk során a kísérleti személyek 60 százalékánál az erekben is kimutatták a mikroműanyagot. Ez azért aggasztó, mert a véráramon áthaladó részecskék számos ponton okozhatnak problémát a szervezet működésében.

Egy másik kutatásban a Massachusetts-i Tufts Egyetem biomérnökei a mikroműanyag-terhelés emberi bélrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálták. A vizsgálataikkor a nano mérettartományba sorolt műanyagok magasabb koncentrációja a gyulladásos folyamatokban kulcsszerepet betöltő citokinek felszabadítását serkentette. Ezek a fehérjék szerepet játszhatnak egyes bélbetegségek (például a Inflammatory Bowel Disease, azaz az IBD) kialakulásában is.

Nyitókép: Shutterstock