Pohár vizet ivó nő

Egyszerű megoldással eltávolítható a mikroműanyag az ivóvízből

A tudósok egyszerű és hatékony módszert találtak arra, hogyan távolítsák el a vízben lévő mikroműanyagot.


A mikroműanyagok apró darabkái az elfogyasztott ételek és italok révén jelentős mennyiségben jutnak be testünk mélyére.

A kínai Guangzhou Medical University és a Jinan University csapata lágy és kemény (ásványi anyagokban gazdagabb) csapvízzel is végzett teszteket, melyekhez nano- és mikroműanyagokat (NMP-ket) adtak hozzá, mielőtt felforralták a folyadékot, majd kiszűrték a kicsapódott anyagokat.

Egyes esetekben az NMP-k akár 90 százalékát is eltávolította a forralási és szűrési folyamat, bár a hatékonyság a víz típusától függően változott. Nagy előnye, persze, hogy a legtöbb ember meg tudja csinálni azzal, ami már van a konyhájában.

„Ez az egyszerű vízforralási stratégia képes „fertőtleníteni” az NMP-ket a háztartási csapvízből, és potenciálisan ártalmatlaníthatja az NMP-k vízfogyasztással történő emberi bevitelét”

– írják a kutatók közzétett tanulmányukban.

Az NMP-k nagyobb koncentrációját távolították el a kemény csapvízből vett mintákból, amely melegítés hatására természetesen vízkő (vagy kalcium-karbonát) képződik. A konyhai vízforralók belsejében gyakran látható meszes anyag a műanyag felületén képződik azáltal, hogy a hőmérséklet változás kiszorítja a kalcium-karbonátot az oldatból, így a műanyagdarabkák gyakorlatilag kéregbe záródnak.

Még a lágy vízben is, ahol kevesebb kalcium-karbonát oldódik, az NMP-k nagyjából egynegyede szorult ki a vízből. A kutatók szerint a mészkéreggel bevont műanyagdarabokat egy egyszerű szűrőn keresztül lehetett eltávolítani, például a tea szűrésére használt rozsdamentes acélhálóval.

Korábbi tanulmányok polisztirol, polietilén, polipropilén és polietilén-tereftalát darabokat mértek az ivóvízben, ezeket naponta változó mennyiségben fogyasztjuk. A kutatók vizsgálatuk utolsó lépéseként még több nanoplasztik-részecskét adtak hozzá a vízhez, melyek száma hatékonyan csökkent.

A kutatók eredményeiket összefoglalva elmondták, úgy tűnik, hogy a forralt víz ivása hosszú távon életképes stratégia az NMP-knek való globális kitettség csökkentésére.

„A forralt víz ivása azonban gyakran helyi hagyománynak számít, és csak néhány régióban érvényesül.”

A kutatócsoport azt reméli, hogy a forralt víz fogyasztása szélesebb körben elterjedhet a műanyagok egyre nagyon teret nyerése miatt a világon.

Bár még mindig nem tudni pontosan, hogy ez a műanyag mennyire károsítja a szervezetünket, az biztos, hogy nem túl egészséges. A műanyagokat már összefüggésbe hozták a bélmikrobiom változásával és a szervezet antibiotikum-rezisztenciájával.

A kutatócsapat további kutatásokat szeretne látni arról, hogy a forralt víz hogyan tarthatná távol a mesterséges anyagokat a szervezetünktől, és esetlegesen ellensúlyozhatná a mikroműanyagok bizonyos, egyre inkább felbukkanó, riasztó hatásait.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash