műanyag vágódeszkán hagymát vágó nő

Műanyag vágódeszkát használsz? Jobb, ha azonnal lecseréled!

Ha a konyhánk legveszélyesebb tárgyára gondolunk, sokunknak egyből a kések vagy a sütő jut az eszébe. A műanyag vágódeszkák azonban olyan súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek, amelyek egyből elrémisztenek majd minket azok használatától.


Az Environmental Science & Technologycímű folyóiratban megjelent tanulmány szerint a műanyagból készült deszkák jelentős mennyiségű mikroműanyagot juttathatnak az ételeinkbe.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy bármilyen alapanyag aprítása két bizonyos – polietilénen és polipropilénen – típusú műanyag deszkán is olyan mikroműanyagokat szabadít fel, amelyek megtapadhatnak az általunk elfogyasztott élelmiszereken.

Egy 2022-es tanulmány szerint az ilyen deszkákon történő aprítás mikroműanyagokat juttat a húsba. Egy hasonló vizsgálat azt is kimutatta, hogy ugyanilyen mikroműanyagok találhatóak a műanyag deszkákat használó piacok húsain.

Ez is érdekelhet: Akár százszor több mikroműanyaggal van tele ez az ital, mint hitték

Miért is károsak azok a mikroműanyagok?

mikrom\u0171nyag

Fotó: Shutterstock

A mikroműanyagok olyan apró, öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyagdarabok, amelyek lebomlása több száz vagy ezer évig is eltarthat. Ezalatt az idő alatt szennyezik a környezetet – megtalálták őket a felhőkben, a levegőben, a vízben, a talajban és a homokban, de az emberi véráramban és tüdőben is. A legrémisztőbb tény pedig az, hogy nincs egyelőre bizonyított tudományos módszer arra, hogy hogyan tisztíthatnánk meg tőlük a szervezetünket.

Egy 2023-as tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akiknek a vérében mikroműanyagokat találtak, nagyobb kockázattal alakult ki a szívinfarktus, a sztrók vagy a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, mint azoknál, akiknek nem találtak ilyen részecskéket a szervezetében – olvasható a Food&Wine cikkében.

A műanyag vágódeszka aligha az egyetlen olyan gyakran használt konyhai eszköz, amely mikroműanyaggal szennyezheti a környezetünket: a mosogatógépek mosószer-kapszulái, a tárolóedények, de már egy palack kupakjának elforgatása is mikroműanyagokat juttathat a környezetünkbe.

Ezért nem árt odafigyelni, mit viszünk be a konyhánkba és a műanyag vágódeszkákat pedig gyorsan cseréljük is le fadeszkára!

Nyitókép: Shutterstock