Falépcsők papírrepülő készítés különböző szakaszaival, valami a semmiből való siker koncepciójával

Ezt a 4 kérdést gondoljuk át a munkánkkal kapcsolatban

Ha idén az a cél, hogy előrébb lépjünk a karrierünkben, érdemes tudnunk a válaszokat az alábbi kérdésekre.

Az új év az újrakezdés és az előttünk álló év átgondolásának ideje. Sokunk számára ez a karrierrel kapcsolatos kérdéseket foglalja magában. Talán annyit tudunk, hogy változtatni akarunk a munkánkon, de arról fogalmunk sincs, hol és hogyan kezdjük el azt.

Mielőtt elköteleznénk magunkat egy munkával kapcsolatos fogadalom mellett, először találjuk ki, mit is kell pontosan megváltoztatnunk. A HuffPost karrier szakértőket kérdezett meg arról, mik azok az alapvető kérdések, amiket érdemes feltennünk magunknak, ha idén szintet akarunk lépni.

1. Miből akarok többet vagy kevesebbet csinálni idén?

Ez egy fontos kérdés, ami alapján tisztázhatjuk, hogy mit szeretnénk a következő lépéstől. Ha csak a szintlépés kedvéért lépünk feljebb, még mindig kielégítetlennek érezhetjük magunkat, ha a lépés nem vezetett ahhoz a munkához, amit szeretnénk végezni. A másik oldalról viszont, annak ismerete, hogy miből szeretnénk kevesebbet csinálni, erőteljes motiváló tényező lehet.

Ha elgondolkodunk ezen a kérdésen, az számunkra és a munkáltatónk számára is előnyös lehet. Ha elégedetlenek vagyunk a jelenlegi munkánkkal, ez segíthet abban, hogy célzottan keressünk új állást. Addig is, ha megosztjuk a tapasztalatainkat, az segíthet a felettesünknek új célokat kitűzni velünk vagy számunkra, amelyeket valóban el is akarunk érni.

2. Hogyan növelhetném a munkahelyi láthatóságomat?

A karrierünk előrehaladása érdekében érdemes elgondolkodnunk azon, kik számára vagyunk is láthatók. Elég ember számára, vagy eléggé láthatóak vagyunk-e a megfelelő emberek közül? Ez fontos a jövőbeni lehetséges előreléptetések miatt.

Minél több megfelelő ember számára vagyunk láthatók, annál nagyobb az esélyünk úgy alakítani a karrierünket, ahogy szeretnénk.

3. Mi az egyetlen nagy győzelmem idén, ami miatt 2024 elégedettséggel tölt majd el?

Néha érdemes vizualizálni a legjobb forgatókönyvet. Gorick Ng, a Harvard Egyetem karrier-tanácsadója szerint érdemes feltenni a következő kérdést, mintha az év végén visszatekintve a következőt kérdeznénk:

„Mi az egyetlen nagy győzelem ebben az évben, ami miatt 2024-ben mosolyogni fogsz?”

Ez lehet egy előadás tartása egy konferencián, egy mélyebb kapcsolat kiépítése egy bizonyos munkatárssal, új városba költözés, előléptetés vagy heti öt nap edzés. Hunyjuk be a szemünket, és képzeljük el, milyen életet szeretnénk élni. Aztán írjuk le egy papírra és ragasszuk ki a fürdőszobatükörre.

4. Milyen a munkahelyi hírnevem?

Ez a kérdés tisztázhatja, hogy az, ahogyan mi látjuk saját magunkat, egyezik-e azzal, ahogyan a feletteseink látnak minket. A teljesítményértékelés visszajelzéseinek megnézésén túl érdemes keresni három-öt olyan embert, aki őszinte velünk és bízunk a véleményükben. Így biztonságban érzik magukat, hogy elmondják a véleményüket. Tegyük fel nekik az alábbi kérdést: Mi az a három szó, amely szerintük a legjobban jellemez minket?

Ha ezt a három szót három-öt embertől kapjuk meg, máris rengeteg információnk lesz arról, hogy mit gondolnak rólunk.

Nyitókép: Shutterstock