Egy lány stresszel a munkahelyén

​Így roncsolja a munkahelyi kiégés az egészségünket — mit tehetünk ellene?

Hirtelen felmerülő egészségügyi problémák után nagyon sokan a stresszes mindennapokat hibáztatják, annak viszont nem néznek utána, hogy azok mitől olyanok. Az egyik legjellemzőbb magyarázat a munkahelyi kiégés. Milyen hatással lehet ez a szervezetre és mit tehetünk ellene?


A kiégés egy valós és nagyon gyakori jelenség a mai világban. Korábban már azt is bebizonyították róla, hogy kifejezetten rosszat tesz a szívnek, a vérnyomásnak és az agynak is. Ezt a problémát már egyre többen felismerik, 2019-ben pedig az Egészségügyi Világszervezet olyan foglalkozási jelenségnek minősítette, melyet a munkahelyi stressz vált ki, ha azt nem kezelik megfelelően.

A koronavírus világjárvány során bevezetett korlátozások ezen csak rontottak. Egy 2021-ben készített felmérés szerint a munkavállalók 52 százaléka tapasztal kiégést, ami 9 százalékponttal magasabb, mint a járvány előtt.

Jelenleg ez az egyik legjellemzőbb oka a felmondásoknak. De mit is jelent pontosan a kiégés? A WHO definíciója szerint az, amikor valaki kimerültnek, leterheltnek, mentálisan távolságtartónak vagy cinikusnak érzi magát a munkájával kapcsolatban.

Több évtiezedeken át húzódó kutatás is kimutatta, hogy ez a probléma több súlyos betegség kialakulásával hozható összefüggésbe. Ilyen például a szívkoszorúér-betegség, a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az álmatlanság és a depresszió is. Ami még veszélyesebbé teszi a kiégést, hogy egészségtelen szokások — dohányzás, alkoholizmus, kialvatlanság — kialakulásához vezethet.

Egy l\u00e1ny stresszel a munkahely\u00e9n

Fotó: Unsplash/Elisa Ventur

Szakértők szerint a leghatékonyabb ellenszer — a Medical Xpress cikkében leírtak alapján — a problémának a megelőzés. Célszerű olyan cselekvéseket végezni a mindennapok folyamán, melyekről tudjuk, hogy jók az egészségügyi és a mentális állapotunknak. Pihenjünk eleget, étkezzünk jól, mozogjunk rendesen, mindezek mellett pedig legyen valami boldogságot nyújtó érdeklődési körünk munkaidő utánra.

Ha nem sikerül megelőzni, akkor nem szabad félni egy szakember felkeresésétől. A kiégést elsősorban a túl sok felelősség okozza, éppen ezért nem gond, ha néhány feladatot átadunk vagy segítséget kérünk a problémák megoldásában.