Egy fiú agyáról készített illusztráció

A nagyobb agy vonzóbbá teszi az embert?

Az emlősök között az embernek van a legnagyobb és legeszesebb agya, egy evolúciós elképzelés pedig azt feltételezi, hogy ez az ellenkező nem elcsábítására alakult így. Ezt a felvetést több szempontból is meg lehet vizsgálni, alábbi cikkünkben pedig a hitelességére keressük a választ.


A nagyobb agy akkor kezdett kifejlődni, amikor az emberszabásúak elhagyták az erdőket a nyitottabb, mezős területekért. Ez a változás az étrend módosulásához vezetett, így már nem a gyümölcsök és a növények képezték a fő táplálékot, hanem például az állatok és a halak húsa.

Mindezek hatására már nem volt szükség a csimpánzok nagy bélrendszerére a nyersanyagban gazdag étrend megemésztéséhez. Egy másik jel a fogak méretének jelentős csökkenése volt a majmok nagy őrlőfogaihoz képest.

Ahogyan ezek a szervek csökkentek, az agy egyre jobban növekedett, majd a tűz felfedezésével ismét egy szintlépés történt. Van azonban egy határ, amely korlátozza az agy térfogatának a méretét, ez pedig a születés, ahol a túl nagy fej nem szerencsés tulajdonság. Ennek okán a mai ember agya nem kifejezetten nagyobb a Homo erectusénál, ellenben a fejlődésnek köszönhetően tízszer annyi energiát használ fel, mint más testszövetek.

Sok tudós körében elterjedt az az elmélet, hogy az agy mérete és az intelligencia gyarapodása azt a célt szolgálta, hogy az ember vonzóbbnak mutatkozhasson az ellenkező nem előtt. Az elmélet nagy vonalakban azon alapszik, hogy a ma élő sikeres művészeknek sincsen gondjuk a pártalálással. Ezt azonban erősen cáfolja az evolúció története.

Agyunk már azelőtt is kimagaslóan nagy volt, hogy a művészi tevékenységek megjelentek volna, emellett a modern emberek többnyire monogámok, és a szexuális szelekció akkor a legerősebb, amikor a párválasztási verseny a legintenzívebb.

Érdemes megfigyelni a mai párválasztási szokásokat is. A férfiak nem járnak matekfüzettel a randikra és sokkal inkább szórakozóhelyeken, valamint bárokban ismernek meg új embereket. A nők szintén így cselekednek és mindkét fél sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a külső megjelenésre és az érdekességre, mint magára a tényleges intelligenciára.

Nyitókép: Shutterstock